Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami

Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami (2)Święta już coraz bliżej. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na keks z kandyzowaną papają i rodzynkami. Pysznie nadziane ciasto zasmakuje niejednej osobie. Uwielbiamy to ciasto jeść zarówno w Święta Wielkanocne, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Tym razem do mojego keksu użyłam pysznej kandyzowanej papai i moich ulubionych rodzynek Malayer. Polecam Wam to połączenie. U nas okazało się olbrzymim sukcesem. Te, jak i inne bakalie możecie nabyć na stronie https://www.galeriaherbat.pl Polecam Wam zajrzeć do sklepu. Duży wybór, konkurencyjne ceny i co dla mnie najważniejsze – jakość i smak.

logo_galeriaherbatyA wracając do przepisu na keks… Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Dodatkowo taki keks długo zachowuje swoją świeżość. Spróbujcie.

Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami (4)Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami (3)

Składniki:

*Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy sodą z mlekiem. Bakalie – kandyzowaną papaję i rodzynki mieszamy z 2 łyżkami mąki odebranymi od 250 g potrzebnych do ciasta.

Bakalie do keksu

Białka oddzielamy od żółtek.

W większej misce ucieramy masło (lub margarynę) z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Każde miksujemy z resztą składników około 1 minuty.

Stopniowo dodajemy mąkę miksując na najniższych obrotach.

Białka ubijamy (nie musi być na sztywno, ale muszą znacząco powiększyć swoją objętość). Dodajemy je do reszty składników i króciutko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w mleku sodę i obtoczone w mące bakalie, znów króciutko miksujemy (tylko do wymieszania składników).

Ciasto będzie gęste. Przekładamy je łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.

Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami_slodkieokruszki

Nasz keks pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie około 60 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, sugerujemy się tzw. suchym patyczkiem i wyglądem ciasta. Po około 30 minutach pieczenia można uchylić szybko drzwiczki piekarnika i naciąć ciasto od góry, wówczas pęka równomiernie.

Zostawiamy ciasto do wystudzenia, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami (1)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

    • Magdalena says:

      Pani Katarzyno,
      ja akurat zawsze robię w keksówce, ale myślę że spokojnie wyjdzie i w innej formie. Proszę tylko czas pieczenia sprawdzać zasadą suchego patyczka.
      Pozdrawiam

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi