Święta już coraz bliżej. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na keks z kandyzowaną papają i rodzynkami. Pysznie nadziane ciasto zasmakuje niejednej osobie. Uwielbiamy to ciasto jeść zarówno w Święta Wielkanocne, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Tym razem do mojego keksu użyłam pysznej kandyzowanej papai i moich ulubionych rodzynek Malayer. Polecam Wam to połączenie. U nas okazało się olbrzymim sukcesem. Te, jak i inne bakalie możecie nabyć na stronie https://www.galeriaherbat.pl Polecam Wam zajrzeć do sklepu. Duży wybór, konkurencyjne ceny i co dla mnie najważniejsze – jakość i smak.
A wracając do przepisu na keks… Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Dodatkowo taki keks długo zachowuje swoją świeżość. Spróbujcie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 jajek M
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g papai kandyzowanej Plenus NATURA
- 125 g rodzynek Malayer Plenus NATURA
- cukier puder do oprószenia ciasta
*Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
W małej miseczce mieszamy sodą z mlekiem. Bakalie – kandyzowaną papaję i rodzynki mieszamy z 2 łyżkami mąki odebranymi od 250 g potrzebnych do ciasta.
Białka oddzielamy od żółtek.
W większej misce ucieramy masło (lub margarynę) z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Każde miksujemy z resztą składników około 1 minuty.
Stopniowo dodajemy mąkę miksując na najniższych obrotach.
Białka ubijamy (nie musi być na sztywno, ale muszą znacząco powiększyć swoją objętość). Dodajemy je do reszty składników i króciutko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w mleku sodę i obtoczone w mące bakalie, znów króciutko miksujemy (tylko do wymieszania składników).
Ciasto będzie gęste. Przekładamy je łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.
Nasz keks pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie około 60 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, sugerujemy się tzw. suchym patyczkiem i wyglądem ciasta. Po około 30 minutach pieczenia można uchylić szybko drzwiczki piekarnika i naciąć ciasto od góry, wówczas pęka równomiernie.
Zostawiamy ciasto do wystudzenia, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Super keks! Teraz tęsknię za takimi wypiekami. Uwielbiam. Na Wielkanoc można zrobić. Apetyczny.
Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂
Dziękuję 🙂 I polecam zrobić dla rodziny 🙂
Papaja kandyzowana jest przepyszna 🙂 Super ciacho do kawy 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Mam pytanie,czy keks mozna zrobic w formie na babke?
Pani Katarzyno,
ja akurat zawsze robię w keksówce, ale myślę że spokojnie wyjdzie i w innej formie. Proszę tylko czas pieczenia sprawdzać zasadą suchego patyczka.
Pozdrawiam