Dziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość podałam z pysznym, słodkim syropem klonowym. Moje placuszki były idealnym zwieńczeniem ciężkiego dnia. Szybkie w przygotowaniu, zaspokoiły głód i poprawiły nastrój. Jak, to mawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór 😉
Składniki: (na 2 mniejsze porcje)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kefiru
- około 1/3 szklanki maślanki
- jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak)
- 1 łyżka cukry trzcinowego
- 1 jajko M
- większa szczypta sody oczyszczonej
- olej kokosowy do smażenia
- do podania: syrop klonowy (u mnie od BadaPak)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki.
Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu.
Podajemy od razu polane syropem klonowym.
Smacznego
Placuszki na medal 🙂 Pyszne! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂