Kefirowe babeczki – idealne do koszyczka lub na deser
Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na babeczki. Takie proste kefirowe babeczki możecie włożyć do świątecznego koszyczka lub podać na deser. Ja przygotowałam je na przyjazd gości. Kilka chwil i deser gotowy. Smakowało i małym i dużym łasuchom 😉
Po babeczka zostały tylko… słodkie okruszki 😉
Składniki:
- 300 g mąki pszennej – u mnie uniwersalna ToTa / sprawdzi się też mąka typ 500 i 450 /
- 1 szklanka kefiru w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody*
- 130 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 jajka M
- pół szklanki oleju
*jeśli nie używacie sody możecie dodać 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy kefir i olej. Mieszamy całość. Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, znów mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12 babeczek.
Do każdej papilotki nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Rada: W środek babeczki możecie włożyć np. kawałek czekolady lub pół czekoladowego jajeczka. Mała słodka niespodzianka 🙂
Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.
Po przestudzeniu dowolnie dekorujemy.
Smacznego
Wpis we współpracy z ToTa mąka
Urocze