Kebab – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kebab to turecka potrawa, która cieszy się ogromną popularnością Polaków. Jest wiele rodzajów kebabów, dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie. Dobrej jakości mięso i świeże surówki, a także pyszne sosy gwarantują, że kebab będzie pełnowartościowym, sycącym posiłkiem. Opcją dla osób, które ograniczają spożywanie mięsa, jest kebab z falafelami, czyli smażonymi kuleczkami z ciecierzycy. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat, zapoznaj się z informacjami, które prezentujemy poniżej. 

  1. Co to jest kebab?
  2. Rodzaje kebabów
  3. Jak zrobić domowy kebab? Przepisy – dania typu kebab

Co to jest kebab?

W Polsce kebab kojarzony jest zazwyczaj z mięsną potrawą, nazywaną döner kebab. W języku tureckim oznacza to „obracające się pieczone mięso”. W istocie, mięso pieczone jest na pionowym rożnie. Oryginalnie ta turecka potrawa składa się z odpowiednio doprawionego mięsa baraniego, które skrawane jest z rusztu. Kebab podawany jest z surówką warzywną, a także serem owczym. Obecnie potrawa przekształcona jest w danie typu fast food. W Polsce kebab rzadko podawany jest z baraniną. Ma na to wpływ cena tego mięsa, a także preferencje smakowe klientów. Spotykana jest wołowina lub kurczak. Niedopuszczalna jest jedynie wieprzowina. Kebab podawany jest w macy, picie, tortilli lub bułce. Dodatkiem są różne sosy: łagodne (czosnkowe) i ostre. Jeśli masz ochotę na pyszny kebab, sprawdź stronę https://kebap.pl/

Rodzaje kebabów

Dostępne są różne rodzaje kebabów. Ciekawy i bardzo smaczny jest sis kebab lub adana kebab, czyli szaszłyk z pieczonego mięsa mielonego. Jednak pewne jest, że najlepsze kebaby powstają ze świeżych składników. Podstawą jest dobrej jakości mięso i świeża, warzywna sałatka. W najlepszych barach sosy robione są samodzielnie, od podstaw. To gwarantuje najlepszy smak kebabu. Tego typu jedzenie to świetny pomysł na szybki obiad. Jeśli dodatkowo zamówisz go z frytkami, będzie wyjątkowo sycący. 

Jak zrobić domowy kebab? Przepisy – dania typu kebab

Jeśli preferujesz dania domowe, możesz przygotować kebaba w domu, we własnej kuchni. Najczęściej wykorzystuje się do tego kurczaka, do które dodać trzeba odpowiednie przyprawy, które będą składnikiem marynaty. Niezbędny jest także sos. Można przygotować sos czosnkowy, na bazie jogurtu i majonezu, a także ostry sos chilli. Przyda się także sałatka, na przykład z białej kapusty. Wszystkie składniki trzeba zawinąć w tortillę, a następie polać sosem z jogurtem i ostrym. Kebaby przygotowane w domu nie będę smakować identycznie, jak z dobrego baru. Jest to jednak jakaś alternatywa, jeśli nie mamy dostępu do restauracji. 

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz