Kawowe placuszki sernikowe (z kawą zbożową)

Kawowe placuszki sernikowe (z kawą zbożową) (1)Kawowe placuszki sernikowe (z kawą zbożową) (2)

Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze placki i placuszki. Ostatnio połączyłam moje dwa ulubione smaki – kawę Inkę i ser. Co wyszło z tego połączenia? Pyszne, delikatne kawowe placuszki sernikowe. Placuszki smakują zarówno same, jak i posypane cukrem pudrem w towarzystwie ulubionych owoców – u mnie borówek 🙂 Kto się skusi na takie połączenie smaków? 🙂

Składniki: (na 1 porcję)

  • 130 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie ciut więcej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżeczki kawy Inki – u mnie z eSłoneczko
  • olej kokosowy do smażenia (około 1 łyżeczki)
  • do podania: cukier puder + ulubione owoce

Przygotowanie:

Do miski przekładamy serek kanapkowy, wbijamy jajko i mieszamy składniki np. przy użyciu widelca. Następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Jeśli masa jest wg nas zbyt gęsta (nie chce odejść od łyżki) można dolać odrobinę mleka więcej. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Masę nakładamy łyżką. Dla ułatwienia podczas smażenia na pierwszej stronie patelnię przykrywamy na chwilę pokrywką, placuszki będą bardziej zwarte i będzie je łatwej obrócić (w szczególności te większe). Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem z ulubionymi owocami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz