Kawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście. Dziś propozycja na prosty, pyszny obiad. Ja tak przygotowane kawałki kurczaka w kukurydziano-pszennym cieście podaje zarówno do ziemniaków lub frytek, jak również jako pyszną mięsną przekąskę na przyjęciach czy rodzinnych spotkaniach. W tym drugim wypadku wystarczy dodatkowo przygotować domowy sos czosnkowy, w którym goście maczają kurczaka. Polecam. Prosto, dość szybko i smacznie. A i maluchy z chęcią sięgają po takie kurczaczki. W końcu przypominają one coś w rodzaju popularnuch nuggetsów 😉
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
Na ciasto:
- 7 łyżek mąki pszennej – użyłam typ 500 TOTA
- 8 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 pełne łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 jajka klasy M
- mleko
Dodatkowo:
- około 14 łyżek mąki pszennej i tyle samo mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy 7 łyżek mąki pszennej, 8 łyżek mąki kukurydzianej, wbijamy dwa całe jajka, dodajemy sól, pieprz i przyprawę do gyrosa. Zaczynami mieszać składniki łyżką dolewając stopniowo zimne mleko. Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Do głębokiego talerza lub miski wsypujemy mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej w różnych proporcjach np. 14 łyżek jednej i drugiej mąki. Jeśli w trakcie przygotowywania kawałków kurczaka zabraknie nam panierki dodajemy dodatkowe łyżki (zawsze tyle samo obu rodzajów mąki).
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Każdy kawałek maczamy najpierw w cieście (najlepiej wrzucić tam od razu kilka kawałków, wymieszać łyżką i zostawić na chwilę), a potem obtaczamy w mieszance mąk.
Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien je przykrywać do około połowy) z obu stron na złoto.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. zestawem surówek i sosem czosnkowym.
Smacznego
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Tu znajdziesz również informacje o RABATACH
bardzo lubię takie jedzonko 🙂
🙂