Idealna i pyszna kawa, to dla mnie… amaretto i słodkie dodatki. Gdy mam troszkę więcej czasu i chcę sobie umilić dzień właśnie filiżanka tak przygotowanej kawy smakuje mi najlepiej. Spróbujcie i Wy. Syrop amaretto możecie również dodać do ulubionej late, a nawet polać nim lody itd. Jeśli tak jak ja lubicie ten smak, taka kawa na pewno umili Wam nawet najbardziej pochmurny dzień 😉
Składniki: (na 1 filiżankę kawy)
- 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
- około 170-180 ml wody
- 1-2 łyżeczki cukru (według smaku; można też pominąć)
- około 2 łyżki syropu amaretto Victoria Cymes*
- bita śmietana
- wiórki czekoladowe (z białej i mlecznej czekolady)
*ja czasem dolewam więcej, bo jestem wielbicielką syropu amaretto, ilość najlepiej dostosować według indywidualnego smaku
Przygotowanie:
Do filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy, dodajemy cukier i zalewamy całość gorącą wodą. Dolewamy syrop amaretto i mieszamy. Całość dekorujemy porcją bitej śmietany, po wierzchu posypując czekoladowymi wiórkami (moje były duże, więc pokruszyłam je w dłoniach). Podajemy od razu.
Jeśli przygotowujecie taką kawę pierwszy raz warto najpierw zalać 2 łyżeczki kawy wodą i dodawać powoli według upodobań cukier i amaretto.
Smacznego