Przyznam szczerze, że nie pijam zbyt często kawy. Ale jeśli już mam na nią ochotę, to przygotowuję ją najczęściej w formie latte lub deseru. Dziś zapraszam Was na marcepanową kawę z czekoladą i bitą śmietaną. Spróbujcie takiego połączenia.
Kawa marcepanowa z czekoladą i bitą śmietaną

Kawa marcepanowa z czekoladą i bitą śmietaną
2016-05-08 19:41:29

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 1 pucharek)
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej Skworcu
- 100 ml wody
- 150 ml mleka
- 1 czubata łyżka startej na drobnych oczkach mlecznej czekolady
- bita śmietana
- czekoladowa posypka
Przygotowanie
- Zagotowujemy wodę. Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej i zalewamy ją 100 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia kawy. Następnie do naszej kawy dodajemy łyżkę startej mlecznej czekolady, znów mieszamy.
- Tak przygotowaną marcepanowo-czekoladową kawę lekko studzimy i wlewamy do pucharka (przed wlaniem warto całość znów przemieszać). Następnie dodajemy do całości zimne mleko.
- Na wierzch pucharka dajemy bitą śmietanę. Całość posypujemy czekoladową posypką (u mnie wersja z różnymi rodzajami czekolady).
- Od razu podajemy.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/