Karp pieczony na szpinaku
Karp pieczony na szpinaku to pyszny pomysł na świąteczny stół. Choć najpopularniejsza wersja karpia to karp smażony w dzwonkach czy karp w galarecie. Warto jednak przygotować coś zgoła innego. Pieczony filet z karpia jest prosty w przygotowaniu, delikatny i aromatyczny. My go bardzo lubimy. Polecam i Wam ten prosty przepis na karpia.
Jak przygotować pieczony filet z karpia?
Taki karp z piekarnika to naprawdę proste danie na wigilijny stół lub pyszny obiad. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 filet nacinany z karpia BIO
- pół opakowania świeżego szpinaku
- na marynatę: 2,5 łyżki rozpuszczonego masła, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
- wiórki masła
Przygotowanie:
Spód naczynia do zapiekania wykładamy szpinakiem.
Na szpinaku układamy nasz filet z karpia. Skrapiamy go dość mocno sokiem z cytryny.
W szklance mieszamy rozpuszczone masło z przyprawami. Taką marynatą smarujemy dokładnie naszą rybę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Filet z karpia pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 35-40 minut. Po około 10 minutach pieczenia na rybę nakładamy wiórki masła. Rada: Gdzieś w połowie warto uchylić piekarnik i polać powstałym maślanym sosem rybę.
Przed podaniem rybę jeszcze raz można skropić sokiem z cytryny (wg smaku i uznania).