Karmelowe placuszki czekoladowe z kawałkami bananów

Karmelowe placuszki czekoladowe z kawałkami bananówUwielbiam łączyć składniki. Kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentów. Dlatego, gdy któregoś dnia nie mogłam się zdecydować czy przygotować czekoladowy deser czy pożywne placuszki… postanowiłam połączyć oba te pomysły. I tak właśnie powstały karmelowe placuszki czekoladowe z kawałkami bananów. Jak dla mnie rozkosz. Placuszki znikały tak szybko, że jedynie ostatnia (przyznajmy szczerze najmniej efektownie wyglądająca) porcja doczekała się zdjęcia. Spróbujcie. Karmelowe placuszki czekoladowe z kawałkami bananów polecam zarówno wielbicielom śniadaniowych przysmaków z patelni, jak i „czekoladoholiką” 😉

Karmelowe placuszki czekoladowe z kawałkami bananów
Write a review
Print
53 calories
13 g
0 g
0 g
1 g
0 g
59 g
1 g
7 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
59g
Amount Per Serving
Calories 53
Calories from Fat 2
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 13g
4%
Dietary Fiber 2g
6%
Sugars 7g
Protein 1g
Vitamin A
1%
Vitamin C
9%
Calcium
0%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na około 10 sztuk)
  2. 1 szklanka mąki
  3. 6 kostek czekolady białej karmelowej 30 g
  4. 3/4 szklanki mleka
  5. 1 jajko klasy M
  6. 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1/2 średniego banana
  8. odrobina oleju
Przygotowanie
  1. Do 3/4 szklanki mleka dodajemy 6 kostek czekolady białej karmelowej i podgrzewamy 1 minutę w mikrofalówce do "płynności" czekolady. Możemy również podgrzać mleko z czekoladą w garnuszku.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy całe jajko, proszek do pieczenia i wlewamy mleko z płynną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy (ja używam zwykłej łyżki).
  3. Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość.
  4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu).
  5. Podajemy z tartą czekoladą i kawałkami bananów.
  6. Smacznego
beta
calories
53
fat
0g
protein
1g
carbs
13g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz