Dziś zapraszam Was na mój smak dzieciństwa w lekko unowocześnionej wersji. Kakaowo-miodowe wafle z jagodową nutą. Prosty w przygotowaniu deser, który znika w kilka chwil. U nas każdy sięga po takie domowe wafle i… zajada się nimi ze smakiem 😉 Polecam i Wam. Do przygotowania jednej z warstw użyłam wspaniałego miodu wielokwiatowego kremowanego z jagodami z Pasieki Pucer.
Miód wyróżnia się nie tylko wspaniały, oryginalnym smakiem czy kolorem ale również jakością. Smak czarnych jagód jest delikatny, ale wyczuwalny. Miód z łatwością się rozsmarowuje. Możecie go podawać również np. na kanapkach 😉 Polecam Wam wszystkie miody z Pasieki Pucer – jakość i smak.
Historia marki Pasieka PUCER sięga 1957 roku, kiedy to dziadek Bazyli podarował 4 ule 13-letniemu Włodzimierzowi, zafascynowanemu życiem pszczół, jakie tętniło za płotem u sąsiada. Stopniowo pasieka rozrastała się, z roku na rok. Aktualnie Pasieka PUCER liczy 3 pasieki i ponad 800 pni pszczelich. Przez długi okres miody przez nas pozyskiwane sprzedawane były hurtowo firmom konfekcjonującym miód. Jednakże w 2011 roku dzięki wsparciu środków unijnych wybudowaliśmy zakład konfekcjonowania i przetwórstwa miodu, co umożliwiło konfekcjonowanie i dystrybucję miodów zarówno w sklepach jak i hurtowniach na terenie Polski i innych krajów, również państw Unii Europejskiej. Została stworzona marka „Pasieka PUCER”, która aktualnie jest rozpoznawalna i dystrybuowana na terenie całej Polski i za granicą.
Składniki:
- opakowanie wafli
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 pełna szklanka mleka w proszku (pełnego) + 2 czubate łyżki
- miód wielokwiatowy kremowany z jagodami Pasieka Pucer
Przygotowanie:
Do garnka z grubszym dnem przekładamy masło, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i dodajemy ciemne kakao. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo wsypujemy mleko w proszku cały czas energicznie mieszając ręczną trzepaczką (można również zostawić masę do wystudzenia i zmiksować zimną z mlekiem w proszku – unikniemy obawy powstania grudek). Wymieszaną masę odstawimy do przestudzenia, powinna zgęstnieć. Masą smarujemy wafle (nakładam chochelkę masy i rozsmarowuję ją). Przedostatni wafel smarujemy cienko miodem wielokwiatowym kremowym z jagodami. Nakładamy ostatni suchy wafle. Wafle zawijamy np. w papier do pieczenia i przyciskamy czymś ciężkim (najlepiej dużą drewnianą deską, zapobiega to wyginaniu się wafli). Odstawiamy na kilka godzin. Następnie dowolnie kroimy.
Smacznego
One comment