Kakaowe babeczki na wodzie gazowanej

Kakaowe babeczki na wodzie gazowanej

Niespodziewani goście? Dzieci wołają, że chcą coś słodkiego? Na takie okazje zawsze sprawdzają się szybkie domowe babeczki. Jednym z moich ulubionych i niezawodnych przepisów są domowe babeczki na wodzie gazowanej. Proste w przygotowaniu, wilgotne, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość. Uwielbiane przez moje maluchy i resztę rodziny.

Takie kakaowe muffinki to również świetne rozwiązanie, gdy w naszej lodówce zabraknie mleka. Wodę gazowaną zawsze mamy pod ręką dzięki urządzeniu sodastream. Ja mam swoje urządzenie już dłuży czas i jestem z niego bardzo zadowolona. U nas uwielbia się bąbelki 😉 Duży wybór modeli sodastream i innych dodatków- jak np. syrop do zrobienia szybkiej mirindy, znajdziecie na stronie Konesso. Warto tam oczywiście też zajrzeć po dobrą kawę 😉

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 jajka M
  • 100 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Dodajemy jajka, olej i wodę gazowaną. Wszystko mieszamy łyżką (tylko do połączenia, nie za długo).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Masę nakładamy do papilotek (do około 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Babeczki przed podaniem można dowolnie udekorować. Moje dzieci jednak najbardziej lubią takie bez dodatków 🙂

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi