Kajmakowo-kawowy deser z biszkoptami
Dziś mam dla Was przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu deser kajmakowo-kawowy z biszkoptami. Powstał pod wpływem chwili i muszę przyznać, że jeszcze nie raz go przygotuję. Idealny na osłodę ciężkiego dnia. Czasem każdemu potrzeba odrobiny słodyczy ? Zgodzicie się?
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki kremu mlecznego z solą morską (kajmak)
- 1/3 szklanki zimnego mleka + do namoczenia biszkoptów
- pełna łyżeczka kawy zbożowej (np. Inka)
- biszkopty wrocławskie bez cukru
- naturalne kakao – u mnie Skworcu
*szkl ma 250 ml
Przygotowanie:
Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy krem i miksujemy na
małych obrotach.
Do mleka wsypujemy kawę zbożową, mieszamy i wlewamy do naszych
składników w misce. Wszystko miksujemy do połączenia (uwaga! może chlapać).
Krem wykładamy do pucharków lub szklaneczek.
Biszkopty maczamy w mleku (ja układam 3-4 biszkopty na warstwę),
wykładamy około 3 łyżki kremu (ilość zależy od wielkości pucharka), znów
biszkopty maczane w mleku, posypujemy je kakao, znów krem, znów warstwa
biszkoptów, kakao i krem na wierzch pucharka (ile się zmieści).
Tak przygotowane desery podajemy od razu lub schładzamy w lodówce.
Smacznego