Kajmakowo-kawowy deser z biszkoptami

Kajmakowo-kawowy deser z biszkoptami

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu deser kajmakowo-kawowy z biszkoptami. Powstał pod wpływem chwili i muszę przyznać, że jeszcze nie raz go przygotuję. Idealny na osłodę ciężkiego dnia. Czasem każdemu potrzeba odrobiny słodyczy 😉 Zgodzicie się?



Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki kremu mlecznego z solą morską (kajmak)
  • 1/3 szklanki zimnego mleka + do namoczenia biszkoptów
  • pełna łyżeczka kawy zbożowej (np. Inka)
  • biszkopty wrocławskie bez cukru
  • naturalne kakao – u mnie Skworcu

*szkl ma 250 ml

Przygotowanie:

Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy krem i miksujemy na
małych obrotach.

Do mleka wsypujemy kawę zbożową, mieszamy i wlewamy do naszych
składników w misce. Wszystko miksujemy do połączenia (uwaga! może chlapać).

Krem wykładamy do pucharków lub szklaneczek.

Biszkopty maczamy w mleku (ja układam 3-4 biszkopty na warstwę),
wykładamy około 3 łyżki kremu (ilość zależy od wielkości pucharka), znów
biszkopty maczane w mleku, posypujemy je kakao, znów krem, znów warstwa
biszkoptów, kakao i krem na wierzch pucharka (ile się zmieści).

Tak przygotowane desery podajemy od razu lub schładzamy w lodówce.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz