W mojej diecie nigdy nie brakowało jogurtów naturalnych. Cenię ich właściwości zdrowotne, dietetyczne oraz fakt, że są one niezastąpione w kuchni. Można z nich przygotować wiele pysznych, zdrowych, lekkich dań. Doskonałych w szczególności dla osób będących na diecie lub aktywnie uprawiających sport. Jednak należy tu odpowiednio wybrać. Nie każdy tego typu produkt jest wart uwagi.
Dlatego dziś chciałabym nie tylko podzielić się z Wami pysznym przepisem na lekki pudding chia z borówkami, ale przede wszystkim moim nowym odkryciem jakim jest jogurt prebiotyczny typu greckiego bez mleka w proszku Bieluch oraz jogurt prebiotyczny Bieluch. Oba produkty są nowością na rynku. Należą do tzw. produktów termostatowych – tu proces dojrzewania zachodzi bezpośrednio w kubeczku. Więcej możecie przeczytać tutaj: http://smbieluch.pl/pl/produkty/produkty-termostatowe
Dlaczego ja je polecam?
Jogurt prebiotyczny Bieluch, to nowość na naszym rynku. Jest to pierwszy i jedyny w Polsce jogurt naturalny zawierający inulinę z cykorii – funkcjonalny błonnik Beneo Orafti. Dlaczego warto wprowadzić taki jogurt do swojej diety? Powodów jest kilka. Inulina z cykorii:
-
poprawia trawienie i pracę jelit,
-
pomaga w utracie wagi,
-
pozytywnie działa na mikroflorę jelitową,
-
korzystnie działa na zdrowie i samopoczucie,
-
ma niski indeks glikemiczny,
-
polepsza absorbcję Ca
Poza tym jogurt ten zawiera wyłącznie naturalne składniki i jest doskonałym źródłem wapnia oraz witamin B2 i B12. Posiada tylko 3% tłuszczu i jest idealny do stosowania na diecie (co będę podkreślać!).
Natomiast drugi produkt – jogurt typu greckiego bez mleka w proszku Bieluch, korzystnie uzupełnia mikroflorę, zalecany jest również podczas antybiotykoterapii. Idealne uzupełnia codzienną dietę w witaminy i minerały.
Jedna porcja 200 g dostarcza aż 25% wapnia oraz 28% Wit. B2 i 16% Wit B12. I co najważniejsze jest produkowany jest bez dodatku mleka w proszku, cukru, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Polecam!
Oba jogurty sprawdzą się doskonale do wielu dań. Zastanawiacie się – Jogurt naturalny z czym najlepiej podać? Tego typu produkt można wykorzystać do wielu różnych dań. Od koktajli, dodatków do musli, puddingów chia, placuszków, lekkich deserów, aż po proste dipy czy dodatek do sosu pieczarkowego. Zastosowań jest wiele, podobnie jak dobroczynnych właściwości takich produktów. Polecam!
A teraz czas na przepis na pyszny lekki pudding chia z borówkami na bazie wspomnianego jogurtu.
Składniki:
-
200 g jogurtu typu greckiego bez mleka w proszku Bieluch (lub probiotycznego)
-
1 pełna łyżka nasion chia
-
po 2 pełne łyżki musli (bez cukru) z owocami liofilizowanymi
-
borówki
-
opcjonalnie syrop z agawy lub miód do smaku
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały jogurt (najlepiej zimny, prosto z lodówki). Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Jeśli wolimy słodsze desery dosładzamy syropem z agawy lub miodem i mieszamy.
Na dno małych słoiczków wykładamy musli, nakładamy nasz jogurt z chia i na wierzch borówki. Tak przygotowane puddingi chia wkładamy do lodówki na pół godziny, aby nasionka ładnie napęczniały. Po tym czasie podajemy.
Smacznego
Nie wiedziałam że takie jogurty ma Bieluch
To nowość 🙂 Polecam
Czy autor jest pewien, że chodzi o insulinę z cykorii? Zawsze myślałam, że jednak inulinę. Proszę o dokładność promując jakiś produkt … co za bzdury
Pani Kalino,
oczywiście chodzi o inulinę. Czy nigdy nie zdarzyła się Pani pomyłka? Ta wynikła z włączonej opcji automatycznego poprawiania. Oczywiście przepraszam za błąd, ale nie był on celowy. Proszę o spokojne podejście do sytuacji. Każdemu może się zdarzyć jakaś pomyłka.
Pozdrawiam i dziękuję za zwrócenie uwagi
Wspaniały deser a za jogurtami na pewno się rozejrzę bo jestem na diecie 😀
Dziękuję 😀