Zapraszam Was na pyszny jogurtowy ryż miętowy z owocami. Idealna porcja smaku i witamin, która doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację lub w ramach bardziej sycącego deseru. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty i wart przygotowania.

Jogurtowy ryż miętowy z owocami
2016-04-16 22:11:10

Nutrition Facts
Serving Size
35g
Amount Per Serving
Calories 21
Calories from Fat 2
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 5g
2%
Dietary Fiber 1g
4%
Sugars 3g
Protein 0g
Vitamin A
1%
Vitamin C
53%
Calcium
1%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 100g białego ryżu długoziarnistego ( u mnie w woreczku)
- 5 łyżeczek jogurtu naturalnego
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 brzoskwinia
- 1/2 kiwi
- szczypta soli
- miód lub cukier do smaku
Przygotowanie
- Do małego garnuszka nalewamy wodę, tyle by przykryła nasz ryż podczas gotowania. Do wody wkładamy dwie gałązki świeżej mięty oraz małą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wkładamy nasz woreczek z ryżem. Gotujemy zgodnie z zalecaniami producenta, pamiętając by ryżu nie rozgotować.
- Ugotowany ryż lekko studzimy (miętę wyrzucamy, ryż przejął już jej smak). Następnie jeszcze ciepły łączymy z jogurtem naturalnym i miodem lub cukrem, próbujemy.
- Ryż układamy na talerzykach, bądź miseczkach.
- Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem. Wykładamy po połowie owoców na nasz miętowy ryż.
- Podajemy przyozdobiony listkami świeżej mięty.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/