Jogurtowe muffinki z konfiturą z mango
Dziś przepis na pyszne, proste w przygotowaniu jogurtowe muffinki z konfiturą mango. Takie muffinki śmiało możecie zabrać ze sobą na wycieczkę lub przygotować w ramach deseru do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas takie muffinki często goszczą na stole. Moje dzieci je uwielbiają. Sama zresztą też lubię takie małe, proste wypieki. Polecam i Wam.
P.s. Muffinki oczywiście możecie dowolnie udekorować.
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)
- 1 szklanka (250 ml) naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 2 jajka M
- pół szklanki oleju np. rzepakowego
- konfitura z mango
Uwaga: Jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę z budyniem, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej mieszamy jogurt, jajka i olej.
Łączymy składniki z obu misek, mieszając tylko do połączenia (nie za długo).
Formę na muffinki (ja piekłam w dwóch mniejszych) wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie 12 babeczek.
W każdą papilotkę nakładamy łyżkę ciasta. Dodajemy łyżeczkę konfitury i jeszcze około pół łyżki ciasta. Rada: Ilość ciasta należy dostosować do posiadanej foremki (różne wysokości) i wielkości papilotek. Nakładamy nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki/foremki.
Muffinki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.
Muffinki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzone można dowolnie udekorować.
Smacznego