Jogurtowe gofry bez tłuszczu

Jogurtowe gofry bez tłuszczu Lubicie gofry? My uwielbiamy. Dziś mam dla was przepis na pyszne gofry z dodatkiem jogurtu. Gofry przygotowuję bez dodatku tłuszczu w cieście. Takie jogurtowe gofry sprawdzą się na obiad, śniadanie a nawet kolacje. Moja rodzina je uwielbia, zwłaszcza dzieci 😉

Jogurtowe gofry bez tłuszczu można zjeść same lub z ulubionymi dodatkami. Gofry idealnie smakują z owocami, bitą śmietaną czy dżemem. Dobór dodatków pozostawiam wam.

A co z gofrownicą? Jaki sprzęt do gofrów wybrać? Tu zdecydowanie polecam wam gofrownicę firmy Dezal Plus.  Solidnie wykonana, mocna, krótki czas nagrzewania i pieczenia gofrów. Z niej każde gofry wychodzą idealne. Szczerze polecam.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka M
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytryny (zamiennie cukier waniliowy lub zwykły)
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubione dodatki: bita śmietana, owoce, dżem, cukier puder itd
  • odrobina oleju do wysmarowania gofrownicy (u mnie tylko przy pierwszej partii gofrów)

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy płyty grzewcze delikatnie olejem.

W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli.

W drugiej mieszamy dokładnie lub miksujemy mleko, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażymy na złoto.

Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Rady:

  • Aby gofry były chrupiące gofrownica musi być dobrze rozgrzana. Najlepiej sprawdza się mocna gofrownica. Ja używam gofrownicy Dezal (polecam), która szybko i dobrze się rozgrzewa. Słabszy sprzęt trzeba rozgrzewać dłużej
  • W przypadku gofrownicy Dezal płyty grzewcze wystarczy posmarować delikatnie olejem wyłącznie przed pierwszą partią gofrów. Ciasto nie przywiera, bo płyty grzewcze są pokryte powłoką spożywczą greblon. Jeśli macie inną gofrownicę warto, to robić częściej. Trzeba wyczuć sprzęt.
  • Nigdy nie wolno otwierać gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów!
  • Gofry powinny być mocno rumiane, wręcz lekko brązowe.
  • Po przygotowaniu gofry najlepiej studzić na kratce, aby zachowały swoją chrupkość.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz