Jogurtowa pianka truskawkowa (deser). I jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni.

Jogurtowa pianka truskawkowa (deser). I jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni. Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny deser, który odpowiednio przyozdobiony będzie idealny na każdą okazję. Ja taki deser najczęściej przygotowuję na spotkania z koleżankami lub gdy po prostu ja i domownicy mamy ochotę na coś słodkiego. W zależności od dodatków deser będzie lżejszy lub bardziej kaloryczny. U mnie dziś wersja słodka – pokruszone bezy, sos jagodowy i czekoladowa posypka. W końcu dziś dziś Dzień Matki, więc… można lekko zaszaleć 😉 Naszą jogurtową piankę można podać również np. z bitą śmietaną lub porcją świeżych owoców. To dodatki i ozdoby wzbogacają ten prosty deser.  A jakie ozdoby polecam?

Jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni?

W moich kuchennych szafkach nie może zabraknąć ozdób do deserów. To one czasem z najprostszego deseru tworzą „arcydzieła” 😉 Proste babeczki z kremem przyozdobione kwiatuszkami, małymi figurkami zwierzątek (miniaturki dostępne w Amus), posypką do deserów od razu zmieniają wygląd. W zależności od użytych ozdób można je zaserwować na różnych okazjach (np. Dzień Dziecka, Dzień Matki, urodziny itd). Osobiście też lubię ozdoby, które mają różnorodne zastosowanie. Polecam Wam np. ozdoby czekoladowe 4w1 Amus Łączą w sobie łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków).

A wracając do przepisu…

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym*
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • pokruszone bezy (najlepiej domowe)
  • gęsty sos jagodowy
  • czekoladowa posypka – u mnie ozdoby czekoladowe 4w1 Amus
  • listki świeżej mięty do podania

*jeśli macie świeże truskawki można dodać je do naszej pianki (drobniej pokrojone)

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody. Gdy przestygnie dodajemy stopniowo jogurt dokładnie (energicznie) mieszając ręczną trzepaczką, tak aby nie utworzyły się grudki. Przelewamy do pucharków / szklaneczek i wstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc).

Przed podaniem nakładamy pokruszone bezy, polewamy całość gęstym jagodowym syropem i zdobimy czekoladową posypką (dolną). Na wierzch układamy listki świeżej mięty.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz