Jeżynowa panna cotta w słoiczkach

Jeżynowa panna cotta w słoiczkach Lubicie proste, owocowe desery? A panna cotte? Ja uwielbiam ? Dziś polecam Wam jeżynową panna cotte w słoiczkach. Możecie ją przygotować na weekendowy deser lub na przyjęcie. U mnie taka jeżynowa panna cotta sprawdza się zawsze ? A wersja w mini słoiczkach to mały hit ? Idealna porcją słodkości ?

Składniki: (na mniejsze 4 porcje)

  • 200 g jeżyn z syropu
  • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
  • 90 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 36 %
  • 100 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku + 50 ml wody
  • do dekoracji: bita śmietana, posypka i jeżyny

Przygotowanie:

Do garnuszka przekładamy owoce, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Gotujemy doprowadzając do wrzenia.

Mieszamy i zdejmujemy garnuszek z palnika. Przecieramy wszystko przez gęste sitko.

Żelatynę w proszku zalewamy małą ilością wody (tylko do jej przykrycia). Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy (mieszając) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga! Nie wolno doprowadzać do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące.

Do drugiego garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę i mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnuszek z palnika. Dodajemy przetarty mus owocowy, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.

Studzimy i przelewamy do małych słoiczków. Wkładamy do lodówki, aby deser całkowicie stężał (około 4-5 h lub całą noc).

Przed podaniem każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną, posypką i jeżynami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi