Jesienne latte z miodem i cynamonem

Jesienne latte z miodem i cynamonem. Jesienne dni są niestety różne. Raz piękne słońce, innym razem deszcz. Dla mnie najcięższe są poranki. Wychodzę z domu z samego rana kiedy temperatury niestety nie są za wysokie. Po powrocie marzę jedynie o ciepłej rozgrzewającej kawie. Dziś polecam Wam jedną z moich ulubionych jesiennych wersji kawy. Jesienne latte z miodem i cynamonem. Doskonale rozgrzewa i co najważniejsze też wspaniale smakuje. Połączenie kawy, miody i cynamonu dla mnie jest po prostu idealne. Spróbujcie 🙂

Składniki:

*ilość miodu dostosować wg gustu

Przygotowanie:

Na dno wysokiej szklanki / pucharka wlewamy płynny miód. Podgrzewamy mleko (ciepłe, nie gorące) i dobrze je spieniamy. Przelewamy spienione mleko na warstwę miodu. Przygotowujemy kawę (ja dziś użyłam lekko waniliowej kawy, wyszło jeszcze pyszniej). Kawę ostrożnie wlewamy na do szklanki (użyłam naczynia z dzióbkiem, ale można to zrobić np. po łyżeczce opartej o brzeg szklanki itd). Powinny nam powstać piękne warstwy. Wierzch posypujemy dużą szczyptą cynamonu i podajemy od razu z długą łyżką. Przed wypiciem wszystko należy wymieszać.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

  1. Magda says:

    miód lawendowy musi być pyszny! Ja najpierw robię kawę w ekspresie ariete, a potem dochodzą dodatki takie jak przyprawy czy syropy domowe 🙂 Ale muszę koniecznie spróbować z takim miodem!

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi