Jedz prawdziwe jedzenie. Julie Montagu. Recenzja.

recenzja-ksiazki-jedz-prawdziwe-jedzenie

„Dlaczego nie możemy po prostu jeść tak, jak robiliśmy to za dawnych czasów,

gdy nikt nie liczył kalorii i nie były one dla nikogo ważne!”

– Julie Montagu

 

 „Jedz prawdziwe jedzenie”, to książka inna niż wszystkie, książka o nie-diecie, a o powrocie do korzeni i wprowadzeniu do swojego życia dobrych produktów i nawyków żywieniowych. Książka napisana przez Julie Montagu, znawczynię holistycznych metod uzdrawiania i jedną z najpopularniejszych brytyjskich instruktorek jogi oraz ekspertek w dziedzinie prawidłowego żywienia, to nie tylko teoria, ale praktyka oparta o doświadczenia autorki.

„Czy naprawdę jesteśmy w stanie powrócić do tego, co proste, a jeżeli nam się to uda, to czy wówczas poczujemy się lepiej, czy będziemy mieli więcej energii, czy stracimy na wadze oraz obniżymy poziom cholesterolu, a jednocześnie nadal będziemy mogli cieszyć się tym co jemy i być po prostu szczęśliwi?”

Na to pytanie autorka odpowiada zdecydowanym TAK. Książka jest nie tylko poradnikiem, ale jest też opisem drogi (zasad) jakimi kierowała się autorka przez 8 lat, odkąd urodziło się jej najmłodsze dziecko. Proponowany styl życia nie tylko zadziałał, ale też sprawił, że do dziś będąc w wieku czterdziestu kilku lat i mając czworo dzieci, Julia Montagu czuje się tak, jak nie czuła się od dawna. Tryska energią, a jej stan zdrowia nigdy nie był podobno lepszy. A wszystko, to dzięki kombinacji odpowiednich składników – żywności, świadomego oddychania, jogi, medytacji oraz afirmacji.

Książka została podzielona na dwie główne części – pierwszą stanowią informacje o jedzeniu. Są to tzw. Proste Zasady dla zdrowia:

  1. Zjadaj jedno zielone warzywo liściaste dziennie. Autorka pokazuje jak w łatwy sposób włączyć do swojej diety szpinak, jarmuż, butwinę, brokuły i kapustę. Zielone warzywa, to samo zdrowie, zdrowie, które często niestety pomijamy w naszym codziennym życiu.
  2. Zachowaj zdrowe serce dzięki pełnoziarnistym zbożom. Autorka pokazuje jak łatwo wprowadzić do swojej diety komosę ryżową, kaszę jaglaną, płatki owsiane itd. Oraz co dla naszego zdrowia niesie ich wprowadzenie do codziennego menu.
  3. Skończ z rafinowanym cukrem, od dziś używaj tylko naturalnych substancji słodzących. Jaki wpływ ma cukier rafinowany na nasz organizm? Dlaczego i na co warto go zamienić?
  4. Pożegnaj oleje rafinowane i wymień je na zdrowe oleje nierafinowane
  5. Jedz zdrowe tłuszcze. Rozdział o wprowadzeniu do diety orzechów, nasion i awokado.
  6. Włącz do swojej diety superżywność.
  7. Jedząc na mieście przestrzegaj pięciu prostych reguł. Ciekawe triki dzięki, którym również poza domem możemy zjeść zdrowy obiad.

Każdy rozdział zawiera szczegółowo opisane informacje na temat wpływu danej zasady na nasze zdrowie, co niesie za sobą taka zmiana i co bardzo ciekawe – w każdym rozdziale autorka dzieli się z nami ciekawymi przepisami z wykorzystaniem zdrowej żywności. Poznamy m.in. przepisy na:

  • zimową zupę jarzynową z jarmużem, komosę ryżową z marchewką i młodymi pieczarkami, czerwone muffiny kokosowe, kuleczki kokosowe bez pieczenia, domowe masło z nerkowców

Drugą część książki stanowią zasady pozwalające nam zachować szczęście i energię. Czyli jak włączyć do codziennego życia jogę, medytację, świadome oddychanie, afirmację oraz tak niezbędną witaminę D, wodę, zielone warzywa, ruch i sen – a wszystko po to by być szczęśliwym i mieć więcej energii do życia.

recenzja-jedz-prawdziwe-jedzenie-1

„Proste Zasady są zarazem drogą jak również celem samym w sobie i wskażą ci sposób,

w jaki możesz zmienić na lepsze swoje zdrowie i samopoczucie”

 

„Jedz prawdziwe jedzenie”
Autor: Montagu Julie
Objętość: 256 stron
Wydawnictwo: Vital

logo__zdrowepodejscie

http://zdrowepodejscie.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Megly Anuluj pisanie odpowiedzi