Jakie kiełbasy na grilla? + przepis na domowy sos
Sezon grillowy w pełni. Lato zachęca do spotkań i posiłków na świeżym powietrzu. My to uwielbiamy. Weekendy, to czas grillowania. Świeże powietrze, dzieci biegające po działce, mały basenik na środku trawnika, hamak, mnóstwo zabawy, świeżych owoców prosto z krzaczka i… zapach grillowanej kiełbasy. Czy może być coś lepszego? 🙂 Dziś kilka słów o o tym jakie kiełbasy wybieramy ostatnio na grilla + przepis na szybki domowy sos.
Tak, tak na grilla nadają się właściwie każde kiełbasy, ale… no właśnie ale. Ja i moja rodzina po prostu nie znosimy tych z dużymi kawałkami tłuszczu. Dla nas kiełbasa musi być delikatna w smaku i… może mieć to coś. A takie właśnie są kiełbasy od Dudy z serii „Duda rodem z piekła”
Wbrew pozorom nie są to same pikantne smaki. O nie! Ja dziś polecam Wam w szczególności dwa rodzaje kiełbas. Kiełbasę serową – którą pokochała cała (!) moja rodzina. Mięso wieprzowe + 12% sera żółtego. Dla nas połączenie idealne. Jadłam już tego typu kiełbasy innych firm i nie byłam zadowolona. Tu jednak mamy i smak i jakość. Kiełbasa idealna na grilla. Znikła dosłowne w mgnieniu oka. A smakowała jeszcze lepiej z prostym domowym sosem. Przepis znajdziecie poniżej. Drugim rodzajem, który zabraliśmy ze sobą na grill była kiełbasa bawarska. Ta znalazła uznanie w szczególności u Panów do pewnego typowo męskiego trunku 😉 Część zjedli Panowie, a z reszty przygotowałam pyszne szaszłyki z warzywami dla wszystkich. Niestety nie udało się zrobić zdjęcia gotowych szaszłyków. Ale uwierzcie mi na słowo, że było pysznie 😉 Polecam.
Jeśli szukacie dobrych kiełbas na grilla o ciekawym smaku, to polecam Wam serię od Dudy z serii „Duda rodem z piekła”.
A teraz czas na pyszny sos do grilla. Kilka chwil, proste składniki, a jakie wspaniałe urozmaicenie smaku. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 1 płaska łyżka suszonej cebuli w płatkach
- szczypta granulowanego czosnku
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy majonez i jogurt, dodajemy suszoną cebulę, szczyptę granulowanego czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (tego dajemy więcej). Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Smacznego