Jakie kawy ziarniste najlepiej pasują do mleka? Idealne do latte i cappuccino

Picie kawy to dla wielu z nas rytuał, chwila wytchnienia podczas zabieganego dnia. Niektórzy traktują ją jedynie jako napój pobudzający, a inni delektują się nią, uznając za ucztę dla zmysłów. W tym celu niejednokrotnie wybierają kawy z mlekiem, które często jest spienione, a tego typu kawa idealnie komponuje się także ze smakowymi syropami, kakao, bitą śmietaną lub lodami. Czy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, jakie kawy ziarniste najlepiej pasują do mleka?

Kilka słów o rodzajach kawy ziarnistej

To, na jaką kawę ziarnistą się zdecydujemy powinno zależeć od naszych preferencji smakowych, a także od oczekiwań względem właściwości pobudzających. Robusta to kawa o bardziej gorzkim i ziemistym smaku, która wyróżnia się wysoką zawartością kofeiny. Zatem można stwierdzić, że wykazuje silniejsze właściwości pobudzające. Jej ziarna są nieco mniejsze i bardziej owalne od drugiej, jakże popularnej odmiany kawy, jaką jest arabika, nazywana królową kaw. Jej plantacje znajdziemy głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce i na Półwyspie Indyjskim. Do jej uprawy konieczne są dosyć specyficzne warunki – górzyste tereny, duża ekspozycja na promienie słoneczne i odpowiednia wilgotność. Dzięki nim arabika ma wspaniały aromat, jest lekka, a zarazem „głęboka”. Jej delikatność i walory smakowe wpływają proporcjonalnie na liczbę jej entuzjastów i entuzjastek. 

Jaką kawę ziarnistą do mleka wybrać?

Myśląc o cappuccino lub caffe latte, mamy przed oczami delikatny, aromatyczny napój, o przyjemnym, delikatnym kawowym smaku. Z tego właśnie powodu to arabika o cudownym aromacie nada się idealnie do przygotowania kawy z mlekiem. Robusta mogłaby okazać się tu zbyt ciężka, ziemista, gorzka. (Warto też zwrócić uwagę na mleka roślinne, najbardziej uniwersalnym z nich jest owsiane). Warto znaleźć swoją idealną mieszankę ziaren, gdyż w zależności od stopnia wypalenia, a także obszaru upraw ziaren kawy, możemy wyczuć w niej lekko orzechowe, czekoladowe, waniliowe, a nawet owocowe nuty. Warto zerknąć np. na stronę… Media Expert, jeśli celem naszych poszukiwań jest kawa ziarnista. Ranking tam zamieszczony to zestawienie, które pozwoli nam odkryć najlepsze, najbardziej aromatyczne i uwielbiane przez konsumentów kawy przeróżnych marek i upraw, nawet z najdalszych zakątków świata. Trzecie miejsce klasyfikacji zajmuje uwielbiana przez wielu Lavazza Qualita Oro Arabica. Jest to stuprocentowa arabika, o niezwykle głębokim smaku. Decydują się na nią zarówno bariści z najlepszych kawiarni, jak i miłośnicy kawy parzonej w domowym zaciszu. Drugie miejsce rankingu zajmuje kawa ziarnista BLUE ORCA COFFEE Brasilia Fazenda Grande. Do jej wypalania korzysta się z metody, dzięki której ziarna nabierają ciemnego koloru, ale tracą wewnętrzną gorycz, która przeszkadza wielu smakoszom. Pierwsze miejsce należy do MORNING BIRD Cafe Crema Arabica, którą wyróżniają niesamowite karmelowo-orzechowe nuty. W całym zestawieniu znajdziemy także wiele innych kaw, wyróżniających się wyjątkowym aromatem, tak aby każdy mógł znaleźć coś idealnie dla siebie. 

Czy stopień wypalenia kawy ma znaczenie?

Stopień palenia kawy, a także sposób jej prażenia może w diametralny sposób wpłynąć na smak, jego głębie i aromat. Determinuje też sposób przyrządzania kawy. W specjalnych bębnowych piecach odbywa się proces palenia kawy. Pierwszym z etapów wypalania kawy jest suszenie ziaren kawy, ponieważ początkowo cechuje je wysoka wilgotność. Potem następuje tak zwane „brązowienie”, które wydobywa z ziaren wyjątkowy aromat. Pod koniec tego procesu kawa zaczyna pękać. Od długości i sposobu spowolnienia palenia kawy będzie zależał jej dymny posmak. Warto zatem sprawdzić stopień i sposób palenia ziaren przed zakupem kawy. Mocniej wypalona kawa (ciemniejsze ziarna) jest idealna do ekspresów i kawiarek, słabiej – na wszelkie metody alternatywne (tzw. przelewy).

/artykuł sponsorowany/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz