Jaki rodzaj patelni jest najlepszy i najzdrowszy do kuchni? Porównanie rodzajów patelni

Dobra patelnia to podstawowy element wyposażenia każdej, domowej kuchni! Wybór odpowiedniej patelni umożliwi przygotowywanie różnorodnych potraw, takich jak makarony, naleśniki, omlety, mięsne gulasze czy wegetariańskie potrawki. Jakie patelnie kuchenne cieszą się obecnie największą popularnością? Czym różnią się nieprzywierające patelnie teflonowe od modeli ceramicznych, tytanowych i granitowych? Zapoznaj się z poniższym artykułem i wybierz najlepszą patelnię do swojej kuchni!

Jakie są rodzaje patelni kuchennych?

Patelnia to niezastąpiony sprzęt kuchenny, umożliwiający smażenie, blanszowanie, grillowanie, a nawet gotowanie wybranych potraw. Wybór patelni kuchennych, które są obecnie dostępne na rynku jest ogromny! W sklepach można znaleźć zarówno nieprzywierające patelnie teflonowe, jak i wytrzymałe modele ceramiczne, granitowe, tytanowe czy miedziane. 

Aby wybrać najlepszą patelnię do kuchni, zapraszamy Cię do rankingu najlepszych patelni teflonowych, ceramicznych i kamiennych naszego partnera Homelook.pl

Patelnia teflonowa

Nowoczesne patelnie teflonowe to najlepszy wybór dla osób, poszukujących uniwersalnej, solidnej patelni do codziennego użytku! Zdecydowaną zaletą takich modeli jest praktyczna, nieprzywierająca powłoka, która umożliwia przygotowywanie ulubionych potraw przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Takie rozwiązanie sprawia, że posiłki przygotowywane na patelni teflonowej są zdrowsze i mniej kaloryczne!

Wybór patelni teflonowych jest naprawdę duży! W sklepach można znaleźć zarówno uniwersalne modele do smażenia, woki, patelnie do jajek i naleśników, jak i wielofunkcyjne patelnie grillowe, umożliwiające przygotowanie ulubionych dań z grilla przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Ogromny wybór i szeroki zakres cenowy sprawiają, że znalezienie odpowiedniej patelni teflonowej nie powinno stanowić najmniejszego problemu.

Jedyną wątpliwość jaką powinny budzić patelnie teflonowe to potencjalna szkodliwość teflonu, który w przypadku uszkodzenia patelni może przedostawać się do pożywienia a tym samym do naszych organizmów. Nie ma solidnych dowodów, aby twierdzić, że patelnie teflonowe mają negatywny wpływ na zdrowie, jednakże obecne sygnały powinny na pewno dać nam do myślenia. Z patelnią teflonową najlepiej obchodzić się ostrożnie i stosować tylko i wyłącznie naczynia typu packi i łyżki do gotowania wykonane z drewna lub plastiku. W przypadku zauważenia uszkodzeń na powłoce patelni teflonowej, na pewno pilnie warto rozważyć zakup nowej. Ewentualnie warto skorzystać z innych materiałow pokrycia patelni.

Patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne to modele pokryte powłoką ceramiczną, która w zależności od rodzaju zastosowanych materiałów może przybierać kolor biały, czarny, zielony lub beżowy. Wytrzymała powłoka ceramiczna powstaje na skutek stopniowego wypalania mieszanki minerałów i gliny, dzięki czemu patelnie ceramiczne cechują się ponadprzeciętną odpornością na działanie wysokich temperatur!

Zastosowanie patelni ceramicznych jest naprawdę szerokie, dzięki czemu mogą służyć one do przyrządzania różnorodnych potrawek, sosów, ryb, placków i omletów! Warto podkreślić jednak, że w przeciwieństwie do popularnych patelni teflonowych, wiele modeli ceramicznych nie posiada nieprzywierającej powłoki, dlatego podczas smażenia, należy używać odpowiedniej ilości tłuszczu w postaci oliwy czy oleju do smażenia. 

Więcej o patelniach ceramicznych oraz propozycjach najlepszych rozwiązań dowiesz się z artykułu pod linkiem – https://homelook.pl/jaka-patelnia-granitowa-bedzie-najlepsza-ranking/

Patelnia granitowa

Wytrzymała patelnia granitowa to świetny wybór dla osób, poszukujących solidnej, nieprzywierającej patelni z możliwością mycia w zmywarce! Zdecydowaną zaletą takich modeli jest ich wyjątkowa, granitowa powłoka z mikroskopijnymi cząsteczkami granitu, które przewodzą ciepło, jednocześnie zwiększając odporność na powstawanie trwałych zarysowań i uszkodzeń mechanicznych.

Powierzchnia patelni granitowej nagrzewa się w bardzo krótkim czasie, co może przełożyć się na skrócenie czasu przyrządzania ulubionych potraw! Warto dodać, że dzięki obecności nieprzywierającej powłoki, modele granitowe nie wymagają użycia tłuszczu, co może stanowić doskonałe rozwiązanie dla osób, którym zależy na obniżeniu kaloryczności przygotowywanych posiłków. 

Więcej o patelniach granitowych oraz propozycjach najlepszych rozwiązań dowiesz się z artykułu pod linkiem – https://homelook.pl/jaka-patelnia-granitowa-bedzie-najlepsza-ranking/

Patelnia tytanowa

Niezwykle trwałe patelnie tytanowe wyróżniają się ponadprzeciętną odpornością na powstawanie trwałych zabrudzeń, uszkodzeń i zarysowań. Ceny takich modeli są nieco wyższe niż w przypadku uniwersalnych patelni teflonowych czy granitowych, natomiast warto podkreślić, że w wielu przypadkach będzie to udana inwestycja na co najmniej kilka lat! 

Sprzęty kuchenne wykonane z tytanu są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nadają się do smażenia bez dodatku tłuszczu, co umożliwia przygotowywanie wielu dietetycznych i niskokalorycznych posiłków! Patelnie tytanowe są stosunkowo łatwe do wyczyszczenia i w większości nadają się do mycia w zmywarce. Większość modeli jest dostosowana do różnego rodzaju kuchenek: ceramicznych, indukcyjnych, elektrycznych i gazowych.

Jak wybrać najlepszą patelnię do kuchni? Podsumowanie

Przyrządzanie ulubionych potraw wymaga odpowiedniego sprzętu kuchennego. Jednym z najbardziej przydatnych elementów wyposażenia każdej, domowej kuchni jest solidna i nieprzywierająca patelnia! Wybór modeli, które są obecnie dostępne na rynku jest naprawdę duży. W sklepach można znaleźć zarówno uniwersalne patelnie teflonowe, termoodporne patelnie ceramiczne, jak i niezwykle wytrzymałe patelnie tytanowe. Przy wyborze sprzętu kuchennego, warto uwzględnić również sposób czyszczenia, kompatybilność z płytami grzewczymi, a także możliwość mycia w zmywarce!

*artykuł sponsorowany



Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz