Uwielbiam naturalne jogurty. Właściwie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni. Idealne na śniadanie, jako dodatek do najróżniejszych sosów, dań, a nawet obiadu czy ciast. Czy wiedzieliście, że takie jogurty można w prosty i szybki sposób przygotować w domu? Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt…? Ja jestem bardzo zadowolona zarówno ze smaku, jak i konsystencji jogurtu, no i jego ilości 😉 Z 1 litra mleka wyszło mi naprawę sporo pysznego naturalnego jogurtu. A w podobny sposób można przygotować również kefir. A jaki jest sposób na przygotowanie domowego klasycznego naturalnego jogurtu?
Przepis na klasyczny jogurt:
- 1-3 litry mleka pasteryzowanego 3,2% (ja użyła 1 litr)
- 1 fiolka Zakwaski doJOGURTu VIVO
- termometr do mierzenia temperatury*
*jeśli go nie macie przeczytajcie wskazówki, jak uzyskać pożądaną temperaturę mleka bez termometru
Przygotowanie:
Gotujemy 1-3 litry pasteryzowanego mleka 3,2% (ja wykorzystałam 1 litr). Dla bezpieczeństwa zrobiłam, to w garnku do mleka, ale można zrobić to w każdym garnku. Następnie studzimy mleko do temperatury 37-43 stopnie. Ja moją temperaturę mierzyłam termometrem kuchennym (ostudziłam mleko do 40 stopni). Jednak jeśli nie macie termometru kuchennego pożądaną temperaturę możecie uzyskać w następujący sposób: 1 litr mleka zagotuj, drugi schłodź w lodówce. Następnie zmieszaj mleko gorące z zimnym i odczekaj 3 minuty. Wówczas uzyskać pożądaną temperaturę.
Następnie wyjmujemy z lodówki 1 fiolkę z Zakwaską. Ja użyłam Zakwaski doJOGURTu VIVO – najbardziej klasyczny jogurt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Charakteryzujący się najwyższą świeżością i kulturami bakterii o wysokiej aktywności. Taką Zakwaską możecie również ukwasić mleko roślinne.
Fiolkę z Zakwaską wypełniamy do połowy mlekiem o wspomnianej (wymaganej!) temperaturze. Wstrząsamy fiolką aż do rozpuszczenia się proszku, następnie wlewamy zawartość do naczynia z mlekiem i dokładnie całość mieszamy.
Mleko z kulturami bakterii możemy zostawić w garnku, przelać do słoika, termosu lub innego (! niealuminiowego) naczynia z pokrywką. Ja ugotowałam mleko w garnku do mleka, a następnie od razu przelałam je do garnka z pokrywką.
Naczynie z mlekiem szczelnie przykrywamy i dokładnie izolujemy (owinęłam je dużym ręcznikiem). Następnie odstawiamy na 8-10 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów. Nie mieszamy. U mnie jogurt stał 9 godzin.
Gotowy jogurt zgodnie z zapewnieniami producenta Zakwasek ma piękną aksamitną konsystencję. Można go przechowywać do 7 dni w lodówce. Co ciekawe gotowym jogurtem (1/2 szklanki) można zaszczepić kolejną porcję mleka jeszcze 2-3 razy.
Polecam! Smacznie i domowo
Jak wspomniałam użyłam Zakwaski do klasycznego jogurtu. W ofercie znajdziecie o wiele większy wybór, np. Zakwaska Fit&Slim dla osób dbających o dobrą sylwetkę. Polecam Wam zapoznać się z całą ofertą. Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie:
http://sklep.jogurt-domowy.pl/
lub
http://zakwaski.pl/
Bardzo interesujący wpis! pozdrawiam
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Często robię domowe jogurty naturalne, bardzo lubię. 😉
😀 Domowe, to samo zdrowie 🙂
Domowy jogurt jest pyszny 🙂
Zgadzam się 😀
Bardzo interesujące, czuję, jeszcze nie miałam do czynienia z takimi jogurtami, pora to zmienić 🙂
Polecam 😀
Ooo, superowo, widzę, że to nic trudnego. Też muszę spróbować.
Polecam 😀