Jak wybrać meble cateringowe?

Sezon letnich imprez w klimacie garden party zbliża się coraz większymi krokami. Urodziny, wesela na świeżym powietrzu lub po prostu spotkanie z przyjaciółmi w większym gronie – możliwości jest wiele. Jeśli przyjęcie obejmować będzie również konsumpcję, z pewnością przydadzą się meble cateringowe. Korzystają z nich profesjonalne firmy zajmujące się organizacją takich wydarzeń. Nie brakuje także osób kupujących krzesła i stoły cateringowe na własny użytek – zwłaszcza, gdy tego rodzaju spotkania przygotowują często.

1. Jakie meble cateringowe wybrać?

2. Cechy mebli cateringowych, na które warto zwrócić uwagę

3. Bezpieczeństwo użytkowania

4. Czyszczenie i konserwacja mebli cateringowych

W kontekście omawianego tematu nie ma większego znaczenia, czy meble cateringowe kupuje firma czy osoba prywatna. Oczywiście, wiadomo, że stoły i krzesła cateringowe w działalności gospodarczej są użytkowane intensywniej i narażone na większe obciążenia, jednak w każdym przypadku ważne, by wybrać bezpieczne i funkcjonalne meble cateringowe.

Jakie meble cateringowe wybrać?

W ofertach producentów i sprzedawców można znaleźć meble cateringowe w bardzo szerokim asortymencie, w tym także meble cateringowe składane. Można wybrać gotowy zestaw, w skład którego wchodzi stół, kilka krzeseł lub – opcjonalnie – także ławki cateringowe, doskonałe przy przyjęciach ogrodowych i zabawach w klimacie rustykalnym.

Stół cateringowy to mebel dostępny w różnych rozmiarach i formach. Najczęściej wybierane są stoły prostokątne, a częstym schematem jest jeden duży stół bankietowy, przy którym zgromadzeni są wszyscy gości. Rozwiązanie sprawdzi się zwłaszcza przy okazji imprez organizowanych w wiejskim klimacie. Oczywiście, jeśli organizator woli, istnieje również możliwość rozstawienia kilku mniejszych stolików prostokątnych, kwadratowych lub okrągłych. Wówczas towarzyszy im stół szwedzki, a także stół barowy.

Mimo że imprezy plenerowe często odbywają się w formule „na stojąco”, trudno wyobrazić sobie komfortową konsumpcję posiłków bez krzeseł. Ważne, aby były to modele wygodne i bezpieczne, ale jednocześnie elegancko prezentujące się. Poniżej sprawdzamy, czym dokładnie powinny się cechować.

Cechy mebli cateringowych, na które warto zwrócić uwagę

Wybierając krzesła i stoły cateringowe rozkładane, musimy przede wszystkim pamiętać, że są one przeznaczone do użytku zewnętrznego. Nawet jeśli zostaną ustawione pod zadaszeniem czy w namiocie, nadal działają na nie pewne czynniki, które mogą wpłynąć na stan poszczególnych elementów mebli. Dopasowanie tworzyw i ich właściwości jest zatem istotne, jeśli chcemy zapewnić estetyczny i elegancki wygląd mebli na przestrzeni kolejnych lat.

Nie bez powodu meble cateringowe to przeważnie meble składane. Zostały one zaprojektowane tak, by ułatwiać korzystanie z nich, transport i przechowywanie. Najczęściej zatem ważą niewiele, są wyposażone w niezawodny mechanizm składania oraz system blokady podnoszący bezpieczeństwo w czasie korzystania. Po złożeniu stół czy krzesło cateringowe zajmuje niewiele miejsca, dlatego można bez kłopotu przewozić je samochodem i przechowywać na stosunkowo niewielkich powierzchniach. Ważna jest także łatwość przy utrzymaniu czystości oraz konserwacji.

Bezpieczeństwo użytkowania

Wspomnieliśmy już o bezpieczeństwie – to jedna z podstawowych kwestii, na które należy zwrócić uwagę, wybierając umeblowanie z myślą o przyjęciach. Kluczowym elementem z tego punktu widzenia stają się więc odpowiednie blokady powstrzymujące mebel przed przypadkowym złożeniem, a tym samym chroniące użytkownika przed upadkiem. Wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne meble sprawdzą się w różnych warunkach.

Bardzo często blaty, siedziska czy oparcia mebli są wykonane z przyjemnego w dotyku i estetycznego tworzywa sztucznego, ale cała konstrukcja zasadza się na obecności stalowej ramy i profili metalowych.

Czyszczenie i konserwacja mebli cateringowych

Ogromną wygodę uzyskasz, decydując się na meble łatwe w czyszczeniu i pielęgnacji. Meble cateringowe, jak już wspomnieliśmy, składają się z kilku elementów. W przypadku krzeseł jest to stalowa rama oraz siedzisko i oparcie z tworzywa, a w przypadku stołu – blat. Z każdej takiej części można łatwousunąć ewentualne zabrudzenia. Nie potrzeba do tego detergentów – wystarczy mokra szmatka, opcjonalnie z niewielkim dodatkiem jakiegoś środka czystości. 

Czy meble cateringowe wymagają konserwacji? Nie, w tym przypadku nie ma konieczności przeprowadzania dodatkowej impregnacji – pod warunkiem, że lakier pokrywający daną powierzchnię nie został naruszony. Wspomniana trwałość i brak potrzeby przeprowadzania dodatkowych zabiegów konserwujących stanowią jedną z istotniejszych zalet mebli cateringowych. Materiały wykorzystane do ich produkcji, czyli plastik i metal, pozwalają zrezygnować z dodatkowych zabiegów. Poszczególne elementy stalowe zostały już wcześniej odpowiednio zabezpieczone, jeszcze w fazie produkcji, aby w okresie użytkowania nie były konieczne dodatkowe zabezpieczenia.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz