Jak uporządkować zapasy w kuchni?

Kuchnia to serce domu. Tu ciągle się coś dzieje. Śniadanie, obiad, kolacja, przekąski. Ciągle coś ktoś kroi, wyciąga, przesypuje. Tu dobra organizacja jest podstawą. Poza tym, kuchnia to jedzenia, a tam gdzie jedzenie, tam musi być czysto. Porządek w takim miejscu to podstawa. Jak o niego zadbać? Najpierw zacznijmy od odpowiedniej organizacji i uporządkowania zapasów.

Organizacja kuchennych szafek

W wielu domach kuchenne szafki, aż uginają się od różnych zapasów. Mąka, cukier, bułka tarta, makarony itd. To wszystko jest nam potrzebne. Jednak wymaga odpowiedniego przechowywania. Jeśli wrzucimy wszystko od tak do szafki, to zapanuje w niej chaos. Dodatkowo grozi nam „atak” niechcianych małych szkodników. Dlatego do przechowywania przechowywania makaronów, ryżu, mąki, cukru, przypraw, a nawet kawy i herbaty warto wykorzystać słoiki, puszki lub innego rodzaju pojemniki. Te pomogą nie tylko w utrzymaniu czystości, ale również w lepszej organizacji żywności i zabezpieczeniu żywności. Do tego najlepiej sprawdzą się te z przezroczystego szkła – z jednej strony są trwałe i przyjazne środowisku, z drugiej od razu widzimy, co jest w środku.

Jak się zabrać za porządki w kuchennych szafkach?

  • Na początku należy wyciągnąć wszystko z szafek. Sprawdzić czy nie ma w nich produktów zepsutych lub przeterminowanych.
  • Teraz szykujemy odpowiednie pojemniki i przesypujemy do nich żywność. Na pojemnikach warto umieścić naklejki.
  • Przy porządkach w kuchennych szafkach należy pamiętać o odpowiednim ustawieniu produktów. To co używamy regularnie powinno znaleźć się w zasięgu ręki. Z kolei te rzeczy, po które sięgamy sporadycznie można umieścić z tyłu lub na wyższych półkach.
  • Warto by pojemniki czy słoiczki, których używamy były takie same. Łatwiej je ustawić w szafce i wykorzystać całe dostępne miejsce. 

Dlaczego warto podpisać każdy pojemnik?

Na każdy pojemnik przeznaczony do przechowywania żywności warto przykleić odpowiednią etykietę, która jednoznacznie określi co znajduje się w pojemniku. Dzięki temu, żaden domownik nie będzie miał z tym problemu. Nie wsypiemy też złego produktu do pojemnika po innym. Etykiety na pojemnikach ułatwiają też uzupełnianie zapasów (zakupy). Widzimy co się kończy. Porządki również są sprawniejsze – wystarczy wyciągnąć pojemniki i przetrzeć półki. Nic nam się nie wysypie, tak jak ze zwykłych opakowań. Etykiety na pojemniki można wykonać samodzielnie lub posłużyć się gotowymi etykietami na produkty. Takie naklejki produktowe można zamówić np. tutaj: https://etykieta.info.pl/etykiety-na-produkty/ Wspomniana drukarnia ma elastyczną ofertę. Można zamówić nawet małą ilość etykiet. Forma naklejki znacznie ułatwia wszystko. Taką etykietę łatwo przyczepić i podczas korzystania z produktu nie ma obawy, że się nam odczepi czy zgubi.

Organizacja szuflad

Szuflady znajdują się w każdej kuchni i mogą być bardzo wygodną formą przechowywania różnych akcesoriów kuchennych i spożywczych. Jednak czasem ciężko zachować w nich porządek. Jak o niego zadbać? Najlepiej na początku opróżnić wszystkie szuflady. Wyczyścić je i… zacznij porządki. Warto szuflady uporządkować według kategorii.

Wszystko powinno mieć swoje miejsce

Kuchenne przyrządy przechowujemy oddzielnie, podobnie jak przyprawy i żywność. Podczas porządków warto odpowiednio wszystko ułożyć. Rzeczy, których używamy regularnie powinny znajdować się z przodu i być na wyciągnięcie ręki. Jedną szufladę warto przeznaczyć na przyprawy. Te, po które sięgasz najczęściej, przesypujemy do słoiczka i stawiamy na odkrytej półce. Wtedy będą też ładną dekoracją kuchni. Natomiast te, których używamy rzadziej, układamy w pojemnikach (np. alfabetycznie). Dzięki temu wszystko z łatwością odnajdziemy. Podobnie warto poukładać dodatki do ciast, jak proszki do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę, budynie czy najróżniejsze olejki i ekstrakty waniliowe. Wszystkie pudełka, pudełeczka, słoiczki i etykiety bardzo nam w tym pomogą. Jeśli raz dobrze uporządkujemy szufladę, to łatwo będzie zachować ten porządek na dłużej.

 

Dodaj komentarz