Jak udekorować tort i inne słodkie wypieki? Inspiracje + przepisy

Domowy, własnoręcznie przygotowany tort lub inny słodki wypiek to wyjątkowy smakołyk, którym chcemy zachwycić gości i rodzinę. Przy takich wypiekach nie tylko liczy się smak, ale też i wygląd. Odpowiednia dekoracja sprawia, że wypiek prezentuje się atrakcyjnie i efektownie i przyciąga spojrzenia gości. Jak tego dokonać? Czy zawsze trzeba być mistrzem cukiernictwa by nasz wypiek cieszył oko?

Dekorowanie tortu kremem

Najpopularniejsza i zarazem najłatwiejsza dekoracja, którą oczywiście można dowolnie urozmaicać o różne ozdoby. Można wykorzystać dowolny krem np. maślany, krem mascarpone, krem czekoladowy itd. Niezależnie od tego, jakim kremem zdecydujemy się udekorować tort, musimy pamiętać, że krem powinien być zarówno dość sztywny i stabilny, by utrzymać kształt dekoracji, ale też miękki i gładki, by można nim było bez problemu pokryć nasz tort. Warto wyposażyć się w odpowiednie artykuły ułatwiające nakładanie kremu na tort. Z kremu można też wykonać dekoracje. Wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką.

Przepis na prosty krem śmietankowy z mascarpone

  • 400 ml śmietany kremówki 36% (powinna być dobrze chłodzona)
  • 250 g serka mascarpone (schodzonego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, wanilię i cukier puder przekładamy do miski. Wszystko miksujemy do powstania gęstego kremu.

Gotowe dekoracje do tortu

Ozdoby na tort i inne słodkie wypieki można wykonać samodzielnie lub skorzystać z gotowych dekoracji. Nawet wybitni cukiernicy sięgają po takie rozwiązania. Ale żeby taka dekoracja faktycznie cieszyła oko i spełniała wymagania musi pochodzić z dobrego źródła. Na uwagę zasługuje rodzinna firma Barbara Luijckx, która działa na rynku już od 1991 roku. Wysokiej jakości ozdoby do tortów, ciast i innych wypieków oraz lodów i deserów lodowych aż przykuwają oczy. Do tego półprodukty i dodatki czekoladowe. Oferta firmy Barbara Luijckx jest naprawdę bogata.

Firma dostarcza swój asortyment profesjonalistom branży cukierniczej, gastronomicznej oraz przemysłowej w Polsce i w ponad 50 krajach na świecie. Pyszny smak i wyjątkowa jakość wykonania. Przy takich dekoracjach każdy wypiek nabiera wyjątkowego charakteru. Wystarczy niewiele np. masa śmietanowa i czekoladowe ażurki, sprężynki, listki. Kilka chwil i nasz wypiek nabiera wyjątkowego charakteru. Na stronie https://www.barbara-luijckx.pl/ znajdziecie też piękne inspiracje. Warto tam zajrzeć 🙂

Tort Drip cake, czyli tort dekorowany polewą

Ostatnio dużą popularnością cieszą się torty w stylu Drip cake, czyli wypieki polane polewą czekoladową tworzącą na bokach tortu kształt czekoladowych sopli. Przygotowanie takiej ozdoby nie jest trudne. Sprawdź poniższy przepis.

Składniki na polewę: (tortownica 20 cm)

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 – 120 g śmietanki kremówki 30 %

Przygotowanie:

Uwagi: Ilość śmietanki zależy od rodzaju czekolady jeśli ma np. 74% kakao to dodajemy 120 g śmietanki, jeśli mniej to 100 g kremówki.

Czekoladę siekamy. Śmietankę podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Gorącą śmietaną zalewamy naszą czekoladę, odstawiamy na kilka minut, a następnie dobrze wszystko mieszamy. Rada: Jeśli polewa jest za rzadka dodaj kostkę czekolady, jeśli za gęsta dodać więcej śmietanki.

Polewę odstawiamy do przestudzenia. Nie może być gorąca, bo rozpuści masę na torcie. Nie może być też za zimna bo spłynie po bokach. Polewa przed użyciem powinna być odrobinę ciepła, a tort porządnie chłodzony.

Polewę należy przełożyć do worka cukierniczego, odciąć końcówkę (otwór nie może być za duży). Teraz należy wyciskać czekoladę (góra ciasta tuż przy brzegach) tak, by powstały charakterystyczne sople.

Udekoruj tort lukrem plastycznym

Lukier plastyczny, zwany również masą cukrową lub fondantem, przypomina swoją konsystencją elastyczną, łatwo formującą się plastelinę. To właśnie ten lukier wykorzystuje się do powlekania tortów lub wykonywania rozmaitych ozdób i figurek. Masę cukrową można kupić w sklepie lub wykonać w domu. Dekorowanie tortu masą cukrową wymaga jednak wprawy.

Użyj to co masz pod ręką

Do dekoracji tortu może sprawdzić się wszystko. Owoce, cukrowa posypka, rożki od lodów, ciasteczka oreo, małe buteleczki z alkoholem… Tu często ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Można śmiało połączyć różne techniki i ozdoby, które były wspominane wcześniej. Prosty krem, sople z czekolady, gotowe ozdoby i to co mamy pod ręką. Często właśnie wtedy powstają najpiękniejsze słodkie dzieła sztuki.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi