Przeglądając stare książki kucharskie od razu można zauważyć jak ceniło się kiedyś potrawy z dziczyzny. Ostatnio znów wracają do łask. Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się pyszne obiady z dzika, zająca czy sarniny. Czy ciężko je przygotować? Jakie przyprawy do dziczyzny będą najlepsze? O tym krótko w dzisiejszym wpisie.
Dlaczego warto jeść dziczyznę?
Dziczyzna gości w polskim menu już od XVI wieku. Kiedyś stanowiła główny składnik dań naszych królów i szlachty. Polowania, a potem biesiadowanie było wręcz tradycją. Dziś sięga się po dziczyznę głównie ze względu na jej smak i bogate wartości odżywcze. Czy wiedzieliście, że dziczyzna zawiera dużą ilość łatwostrawnego białka. Ma też mniej tłuszczu i jest bogatym źródłem żelaza, wapnia i witamin z grupy B.
Jak marynować dziczyznę?
Dziczyzna nie jest tak łatwa w obróbce jak np. drób. Jednak wystarczy odrobina wprawy, by przygotować z niej pyszne obiady. Aby mięso podbiło nasze kubki smakowe musi zostać odpowiednio przygotowane. Podstawą jest tu dobra marynata. Marynata do mięsa do dzikiej zwierzyny przygotowywana jest najczęściej z mieszanki alkoholu (czerwone lub białe wino), octu i odpowiednich przypraw. To właśnie dobre przyprawy do dziczyzny sprawiają, że dania z dziczyzny tak nam smakują.
Dziczyzna jakie przyprawy?
W jakie przyprawy do dziczyzny warto się zaopatrzyć? Przygotowując marynatę do dziczyzny na pewno powinniśmy mieć w kuchni rozmaryn, tymianek, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, majeranek, pieprz, gorczycę. Ale to nie wszystko. Czego jeszcze potrzebujemy? Wystarczy odwiedzić odpowiedni sklep internetowy, taki jak Spiżarnia Myśliwego, by znaleźć najlepsze mieszanki i jednorodne przyprawy, które doskonale podkreślą wyjątkowy smak mięsa z dziczyzny.
Dania z sarniny, dzika, a może zająca?
Dziczyzna to nie tylko dzik, choć to z nim najczęściej widzimy najróżniejsze przepisy. Warto też sięgać po soczyste mięso z sarny, które ma lekko słodkawy smak i delikatną strukturę. Jednak by uzyskać taki efekt mięso to musi kruszeć przez kilka dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Potem odpowiednia marynata do sarny. Wino, sok z cytryny, oliwa i oczywiście dobrze dobrana przyprawa do sarniny sprawią, że mięso przypadnie do gustu każdemu. Aromatyczna pieczeń, a może comber w sosie? Jak nie sarnina, to może chude mięso z zająca? Ono również musi skruszeć, a potem już można przygotować z niego coś wyjątkowego.
Jak przygotować dziczyznę?
Jeśli już zaopatrzymy się w odpowiednie przyprawy do sarniny czy innych mięs musimy zastanowić się jak chcemy przygotować dziczyznę. Można to zrobić na kilka sposobów. Można piec w piekarniku (najlepiej w kawałku), smażyć, grillować. Jednak najpopularniejszym sposobem jest oczywiście duszenie i przygotowanie pysznego gulaszu.
Wystarczy odpowiednia marynata do dziczyzny na gulasz i chwila czasu. Mięso marynujemy w przyprawach wymieszanych z oliwą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.Po tym czasie mięso podsmażamy. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Teraz już tylko wystarczy doprawić sos solą i pieprzem i go zagęścić. Tak przygotowany gulasz z dziczyzny podajemy z ziemniakami lub domowymi kluseczkami (kopytka).
/Artykuł sponsorowany/