Jak przygotować domowy jogurt i ser w kilku prostych krokach?

Śniadanie, drugie śniadanie, lekki deser, przeróżne sałatki i surówki… Jogurt i ser, to podstawa wielu przepisów. Osobiście nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych składników. Niestety duża część sklepowych jogurtów nie jest zbyt zdrowa. Producenci w różny sposób przedłużają termin przydatności swoich produktów. Ponadto kupne jogurty wzbogacone są niestety o cukier. Te które przygotujemy w domy są naprawdę zdrowe i niskokaloryczne. Jogurt naturalny ma wiele zalet. To przede wszystkim doskonałe źródło wapnia. Jogurt jest lepiej przyswajalny niż mleko, pokrywa też dużą część zapotrzebowania na białko. Zaleca się zażywanie go podczas antybiotykoterapii, wspomaga odtworzyć naturalną florę bakteryjną jelit. Włączenie do diety jogurtu naturalnego ma też wiele innych dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Jogurty są idealne dla osób na diecie (ale tylko te pozbawione cukru). Osobiście bardzo często przygotowuję na bazie jogurtu najróżniejsze lekkie desery, placuszki dla dzieci lub drugie śniadania w słoiczku (jogurt, płatki, owoce). Pysznie i zdrowo. 

Podobnie jest w przypadku domowych serów. Ich przygotowania było normą, gdy byłam dzieckiem. Pamiętam sery mojej babci… coś wspaniałego. Na szczęście i teraz można je w prosty sposób przygotować. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kanapki posmarowane serkiem z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek i ogórka. Coś wspaniałego. Do tego, to samo zdrowie. Biały ser jest bogaty m.in. w wapń, magnez, witaminę A, E, potas, cynk, żelazo, sód. Jest doskonałym źródłem białka i aminokwasów.

Jeśli choć raz przygotujecie domowy jogurt czy ser w pełni docenicie jego zalety i smak. Od razu zauważycie różnice w porównaniu do produktów ze sklepowych półek. Ale jak ułatwić sobie proces przygotowania jogurtu i sera? Odpowiedzią jest zestaw do produkcji sera i jogurtu YogurBerry

Jak przygotować domowy jogurt i ser w domu?

Jeśli macie w domu jogurtownicę YogurBerry cały proces przygotowania będzie niezwykle prosty. Wystarczy jedynie pełnotłuste mleko oraz specjalny zestaw startowy zawierający bakterie niezbędne do fermentacji, które zawarte są w zestawie All-in-one YogurBerry. Specjalnie zaprojektowany pojemnik umożliwi szybką i naturalną fermentację, które pod wpływem działania bakterii zmieni się w zdrowy i pełen składników odżywczych jogurt.  Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji. Do produkcji kolejnych partii jogurtu nie potrzebujemy już nowej saszetki z bakteriami, wystarczy wykorzystać część przygotowanego wcześniej jogurtu.

Z otrzymanego jogurtu w prosty sposób możemy również przygotować domowy ser. Do specjalnej foremki do sera YogurtBerry wlewamy 800 ml dobrze sfermentowanego domowego jogurtu. Zamykamy foremkę wieczkiem i wkładamy do komory przetwarzającej, którą również zamykamy pokrywką. Jogurtownicę wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie ser będzie gotowy do spożycia. Do produkcji sera można również użyć świeżego jogurtu, ale gotowy ser będzie wówczas mniej zwięzły i rzadszy (sprawdzi się idealnie do smarowania kanapek). Gotowy ser należy spożyć w ciągu 3-5 dni.

Jak wygląda proces przygotowania jogurtu i sera przy użyciu YogurBerry możecie zobaczyć również tutaj:

Zalety posiadania zestawu do produkcji jogurtu i sera YogurBerry:

  • możliwość produkcji zdrowego, naturalnego jogurtu w warunkach domowych,
  • tak przygotowany jogurt i ser jest pozbawiony barwników, szkodliwych konserwantów, cukru,
  • użytkowanie jogurtownicy jest niezwykle proste i przyjemne – bezpieczne zamknięcie, elegancki wygląd, dopasowane elementy,
  • wszystkie elementy zestawu wyprodukowano z innowacyjnego tworzywa o nazwie Tritan. Ten unikalny surowiec jest niezwykle wytrzymały i całkowicie bezpieczny dla zdrowia – w jego składzie nie znajdziemy toksycznych substancji BPA, co potwierdzają przeprowadzone testy bezpieczeństwa U.S. FDA 21 CFR 177.1520 / 2420). Pojemnik jest obojętny biologicznie i nie absorbuje żadnych zapachów, barw i smaków,
  • ponadto zestaw jest naprawdę ładny – dostępny w czterech kolorach (różowy, biały, ciemny róż i limonkowy),
  • prostota obsługi – domowy jogurt mogą nawet przygotować starsze dzieci (oczywiście pod nadzorem dorosłych).

W skład zestawu wchodzą:

  • Jogurtownica Yogurberry
  • Foremka do sera
  • Bakterie do wytwarzania jogurtu – Zestaw startowy Yogurberry 2gx1

 

Próbowaliście już domowego jogurtu lub sera?

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

  1. Ania says:

    Dość kosztowne, ale może po jakimś czasie się zwróci bo u mnie ser i jogurt idą w litrach dosłownie i faktycznie te sklepowe mają dużo wad

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi