Jak przedłużyć trwałość żywności? Przechowywanie próżniowe.

Jak przedłużyć trwałość żywności? Przechowywanie próżniowe.

Na pewno niejednokrotnie zastanawialiście się nad tym, jak przedłużyć trwałość żywności? Co zrobić, by rozsądniej zarządzać codziennie robionymi zakupami, a już w szczególności tymi robionymi na zapas, i w rezultacie nie marnować jedzenia? Nie raz już pisałam Wam jak wykorzystać zapasy jedzenia lub „resztki”, które Wam zostały z przyjęcia czy obiadu. Wiele przepisów znajdziecie na moim blogu, przykładem może być choćby przepis na chrupiące ziemniaczki z ziołami i serem (z patelni). Poza tym nie raz wspomniałam Wam jak ja przechowuję żywność – mrożę ją, suszę (i teraz np. mam zapas lubczyku z działki) lub robię najróżniejszy przetwory. Dziś jednak napiszę Wam kilka słów o jeszcze jednej możliwości jaką jest przechowywanie próżniowe.

Na czym polega pakowanie / przechowywanie próżniowe? Jaki sprzęt do tego służy?

Po tym jak pokazałam Wam jakiś czas temu na moim Instagramie jak korzystam z „zapasów” papryki zapakowanych próżniowo, od razu pojawiło się wiele pytań jakiego urządzenia używam, na jak długo taki sposób przedłuża trwałość żywności itd. Postaram się dziś odpowiedzieć Wam na te wszystkie pytania.

Ogólnie rzecz mówiąc pakowanie próżniowe pozwala na dłużej zachować świeżość i niezmienną jakość produktów spożywczych, chroni jedzenie przed bakteriami, pleśnią itd Aby móc zapakować w ten sposób produktu potrzebujemy jednego prostego urządzenia, jakim jest zgrzewarka próżniowa. Jest, to sprzęt bardzo intuicyjny w obsłudze, ogólnie mówiąc służący do odciągania powietrza z torebek lub specjalnych pojemników. W przypadku torebek urządzenie dodatkowo zgrzewa folię. Dzięki temu nasza żywość zachowuje swoją świeżość na dłużej, nie tracąc przy tym smaku i zapachu oraz nie wchłaniając innych aromatów. Tak jak pisałam wcześniej – pozwala, to na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych, a także ochronę przed bakteriami.

Jaki sprzęt wybrać?

Ja osobiście posiadam kompaktowy system pakowania próżniowego FoodSaver VS1190X. Dodatkowo mam do niego pojemnik do przechowywania próżniowego Fresh 0,7 FFC003X. Ale na stronie www.food-saver.pl możecie znaleźć o wiele bogatszą ofertę. Każda zgrzewarka działa w podobny, prosty sposób. Obsługa jest naprawdę prosta i intuicyjna. Dlaczego wybrałam tą zgrzewarkę? Powód jest prosty – ilość miejsca. Jest ona idealna do małych kuchni (jest o 50% mniejsza od pełnowymiarowych zgrzewarek FoodSaver). Szczerze polecam. Warto też tak dokupić sobie taki pojemnik do przechowywania próżniowego. Idealny do przechowywania owoców, warzyw, małych porcji jedzenia np. obiadu z dnia poprzedniego lub sałatek, które zabieramy ze sobą do pracy itd.

W zestawie znajdziemy zgrzewarkę, instrukcję, worek i folie do pakowania próżniowego oraz ręczne urządzenie do uszczelniania.

Kilka słów o pojemnikach do przechowywania próżniowego:

Pojemniki są idealne do przechowywania żywności w spiżarni lub lodówce i zachowania jej świeżości na dłużej.  Są wykonane z bezbarwnego Tritanu® – plastiku wolnego od BPA. Są odporne na pęknięcia, plamy i zapachy. Można ich używać w zmywarce do naczyń i kuchence mikrofalowej, a co najlepsze, każdy model pojemników FoodSaver Fresh jest dopasowany i można je układać jeden na drugim, co ułatwia przechowywanie w lodówce.

Co można pakować próżniowo i dlaczego warto?

Prawie wszystko (oczywiście są wyjątki, jak np. biały ser). Zgrzewarka próżniowa jest odpowiednia do każdego rodzaju żywności: mięs, warzyw, owoców, sosów, zup, kawy ziarnistej, artykułów sypkich jak kasze, ryże itd.

Przykładowa ważność produktów po zapakowaniu próżniowym:

  • wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób – okres przechowywania 2-3 lata w zamrażalniku
  • mięso mielone – okres przechowywania 1 rok w zamrażalniku
  • ryby – okres przechowywania 2 lata w zamrażalniku
  • orzechy i nasiona – okres przechowywania 2 lata
  • ziarna kawy – okres przechowywania 1 rok
  • sery twarde – okres przechowywania 4-8 miesięcy
  • surowe warzywa – okres przechowywania do 20 dni  (długość zależy od rodzaju warzyw)

Zalety pakowania próżniowego:

  • przedłużenie trwałości jedzenia,
  • oszczędność pieniędzy (nie wyrzucamy jedzenia, nie marnuje się),
  • porządek w kuchni/lodówce,
  • zmniejszyć ilość mieszaniny zapachów w lodówce,

  • ochrona żywności przed bakteriami / grzybami.

  • w każdej chwili możemy skorzystać z zapasów np. robiąc pizze

Wpis powstał we współpracy partnerskiej

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Andzia Anuluj pisanie odpowiedzi