Jak przechowywać żywność w lodówce?

żywnośćCzęsto nie zdajemy sobie sprawy jak ogromne znaczenie ma nawet najprostsza czynność jakoś jest sposób przechowywania żywności. Wkładamy jedzenie do lodówki nie zwracając uwagi na jakiej półce poszczególne produkty powinny się znaleźć i w co je najlepiej zapakować, aby się nie zepsuło. Jest, to niestety prosta droga do marnowania żywności, która może szybko się zepsuć jeśli będzie nieodpowiednio przechowywana. Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce? Co nam pomoże w przedłużeniu jej przydatności do spożycia?

Jak układać jedzenie w lodówce?

Górna półka. Tu przechowujemy produkty, których data ważności jest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika na zimno.

Środkowa półka. Idealna do przechowywania nabiału, wędlin, jak również gotowych zup w garnku czy innych tego typu potraw.

Na dolnej półce lodówki należy przechowywać mięso i ryby. Uwaga! Należy pamiętać, aby nie trzymać surowego mięsa w opakowaniu foliowym i nie dłużej niż 24 godziny. Surowe mięso powinno być też oddzielone od innych produktów spożywczych.

Większość obecnych lodówek wyposażona jest w szufladę, do której wkładamy warzywa (np. sałatę i szczypior) oraz owoce.

Na drzwiach lodówki najlepiej przechowywać takie produkty jak: napoje, ketchupy, musztardy, sosy w butelkach, oleje (najlepiej w ciemnych, szklanych butelkach), jajka, masło itd.

W czym przechowywać żywność? Co nam pomoże w przedłużeniu jej przydatności do spożycia?

Nie tylko odpowiednie ułożenie produktów w lodówce ma ogromne znaczenie. Ważne jest też, aby je odpowiednio przechowywać. Sposób pakowania produktów spożywczych odgrywa niezwykle ważną rolę w utrzymaniu ich jak najdłuższej przydatności do spożycia, niweluje też przenikanie zapachu potraw oraz wprowadza ład i porządek w lodówce.

Dobrym rozwiązaniem są pojemniki do przechowywania żywności. Szczelne, pojemne, można oddzielić róże rodzaje produktów i uniknąć przenikania zapachów. Jednak często zajmują za dużo miejsca (zwłaszcza w okresie świątecznym). Dlatego ostatnio sięgam po inny, naprawdę dobry i godny polecenia sposób przechowywania żywności jakim jest pakowanie próżniowe. Taka metoda daje nam ogromne korzyści nie tylko przedłużając długość produktów do spożycia, ale również pomaga zachować witaminy i inne cenne składniki żywności, a przy tym pomaga nam utrzymać porządek i ład w lodówce. Metodę tą docenicie nie tylko na święta, ale też w zwykłe dni.

Dobre zgrzewarki próżniowe nie muszą od razu wiązać się z dużymi kosztami czy ogromną ilością miejsca w kuchni. Polecam Wam małą poręczną zgrzewarkę próżniową FFS001X FoodSaver. Prosta w obsłudze, zajmuje niewielką ilość miejsca w kuchni, w szybki sposób zapakujecie swoje produkty i zachowacie ich przydatność do spożycia na dłuższy czas.

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (1)Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (2)

Pakować próżniowo można naprawdę różne produkty:

  • pieczywo (chleby, bułki)
  • drób
  • ser żółty
  • warzywa
  • owoce
  • mięso
  • ryby

Zapakowane produkty (w zależności od rodzaju) można przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Rozwiązanie niezwykle wygodne, zajmujące minimalną ilość miejsca, oszczędzające nasze pieniądze (nie wyrzucamy produktów).

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (4)

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (6)

Gdzie można kupić takie urządzenie?

Na stronie FoodSaver, gdzie oprócz opisywanego modelu zgrzewarki próżniowej znajdziecie jeszcze inne oraz najróżniejsze akcesoria pasujące do urządzeń.

logo_foodsaver

http://www.food-saver.pl/

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi