Jak przechowywać ciasta, aby dłużej były świeże? Sprawdź nasze sposoby

Zdarza się, że przeszacowujemy apetyt naszych gości i przyrządzamy zbyt dużo jedzenia, które zalega później w lodówce. Szczególnie kłopotliwe bywa to w przypadku ciast. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym mogą one dłużej zachować świeżość. Przekonaj się, na czym dokładnie polegają.

Jak długo można przechowywać różne ciasta?

Nic nie zastąpi smaku świeżych wypieków. Rzadko zdarza się jednak, aby rodzina rozprawiła się z całą blachą ciasta na raz. Jak długo i gdzie należy je przechowywać? To zależy:

  • Ciasta przekładne kremem trzymamy w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni.
  • Serniki również należy trzymać w lodówce. Zachowują świeżość do około 4 dni.
  • Najkrótszy termin przydatności do spożycia mają ciasta ze świeżymi owocami. Należy je przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni.
  • Ciasta drożdżowe oraz różnego rodzaju ciasteczka mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez około 3 dni. Wyjątek stanowią tradycyjne pierniczki, które nadają się do spożycia nawet kilka miesięcy po przygotowaniu.

Pamiętaj również o tym, aby nie wkładać do lodówki ciepłego ciasta. Tym sposobem na pewno nie przedłużysz jego świeżości.

Mrożenie najlepiej sprawdza się w przypadku bardzo świeżych ciast

Jeśli już na wstępie widzisz, że ciasta wyszło więcej niż będą w stanie zjeść goście, włóż część do zamrażalki. Im wcześniej to zrobisz, tym lepiej. Wówczas po rozmrożeniu powinno być równie smaczne, co tuż po przygotowaniu. Najlepiej będzie, jeśli przed zamrożeniem podzielisz ciasto na mniejsze porcje, ponieważ raz zamrożonych produktów spożywczych nie można mrozić ponownie.

Do mrożenia niestety nie nadają się ciasta z galaretką oraz bezy. Również kremy z bitej śmietany nie najlepiej smakują po rozmrożeniu – mogą się zanadto rozpływać.

Niezastąpiona folia aluminiowa

Aby zapobiec wysychaniu kremu w lodówce, warto zabezpieczyć ciasto folią aluminiową. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Jednocześnie folia będzie je chronić przed aromatami innych potraw w chłodziarce.

Folia sprawdza się również do zabezpieczania ciast, których nie trzeba trzymać w chłodzie. Wystarczy owinąć talerz ze słodkościami arkuszem folii. Dzięki temu nie będą obsychać.

Jeśli dużo pieczesz, rozważ zakup hermetycznych pojemników

Jeszcze skuteczniejszym sposobem na przechowywanie świeżości ciasta, jest umieszczenie go w hermetycznym pojemniku, który całkowicie odizoluje je od innych produktów w lodówce. Dzięki takiemu zabiegowi wydłużysz świeżość ciasta o dodatkowe 2-3 dni.

Ciasteczka i pierniki trzymaj w szczelnym pojemniku

Do przechowywania ciasteczek i pierniczków idealnie nadają się różnego rodzaju puszki i słoje z pokrywami. Dzięki temu wypieki nie chłoną wilgoci z zewnątrz i stają się doskonałą ozdobą kuchni.

Jeśli dodatkowo umieścisz w puszce skórki z pomarańczy lub kawałki jabłka, pierniczki skruszeją i nabiorą owocowego aromatu. To świetny sposób na uratowanie ciasteczek, które po upieczeniu okazały się zbyt twarde. 

Więcej kuchennych porad oraz inspiracji na przepyszne ciasta (i nie tylko) znajdziesz na stronie Przepisy.pl.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz