Jak produkować lody z automatu? To prostsze niż myślisz!

Lody włoskie i amerykańskie z automatu to jeden z najpopularniejszych, zimnych deserów. Zastanawiasz się, co jest potrzebne do ich produkcji i jak się je przygotowuje? Zapraszamy do lektury!

Jak powstają lody włoskie?

Lody włoskie swą polską nazwę zawdzięczają nie pochodzeniu ich

receptury z półwyspu Apenińskiego, lecz… pochodzeniu automatów, niezbędnych do ich produkcji. Pierwsze maszyny do tego rodzaju lodów zawędrowały do Polski właśnie z Włoch. Lody włoskie za granicą znane są raczej jako “lody miękkie”. Ich charakterystyczna konsystencja wynika z wyższej temperatury przyrządzania i większego napowietrzenia mieszanki, sięgającego nawet do 45%.

Jak widać, do produkcji lodów włoskich niezbędna jest odpowiednia maszyna, gwarantująca właściwą temperaturę i napowietrzenie. Sam automat to jednak nie wszystko – potrzebne są również lody włoskie w proszku, czyli gotowa mieszanka, wlewana do maszyny. To od jej składu i jakości ostatecznie zależy konsystencja i przede wszystkim smak gotowych lodów. Wybór mieszanek dostępnych na rynku jest naprawdę szeroki – w katalogu producentów lodów w proszku znaleźć można produkty od wysokowydajnych aż po te w wersji premium, przygotowywane ze starannie dobranych, naturalnych składników. Współczesne lody włoskie to również szeroka gama smaków – producenci oferują nie tylko takie klasyki jak śmietanka czy czekolada, ale też lody owocowe, truskawkowe, malinowe, a nawet o smaku mango!

Jak wygląda sam proces przygotowania lodów włoskich? Dość nieskomplikowanie – wystarczy wymieszać gotowy proszek z wodą w proporcjach wskazanych przez producenta, a następnie umieścić go w maszynie. I gotowe!

Jak powstają lody świderki?

Lody świderki zwie się również amerykańskimi – i podobnie, jak w przypadku lodów włoskich, również i one swoją nazwę zawdzięczają pochodzeniu maszyn, niezbędnych do ich produkcji. Co ciekawe, lody amerykańskie wynalezione zostały… w Polsce!

Do przygotowania świderków niezbędny jest specjalny automat o wzmocnionej konstrukcji. To dzięki niemu lody mają charakterystyczną, zwartą konsystencję. Gwarantuje on odpowiednio niską temperaturę mieszanki – a niska temperatura sprawia, że są one mocniej zmrożone i twardsze, dzięki czemu możliwe jest formowanie nawet wysokich świderków.

Poza odpowiednim automatem – zupełnie innym, niż do produkcji lodów włoskich – potrzebne są również lody świderki w proszku, czyli gotowa mieszanka do produkcji lodów amerykańskich. Specjalne mieszanki dostępne są w ofercie większości producentów i dystrybutorów z branży lodziarskiej. Podobnie jak lody włoskie, również amerykańskie świderki dostępne są w wielu wariantach. Wydajnościowych – od wysokowydajnych po premium – oraz smakowych. Świderki przeważnie kojarzą się z klasycznymi smakami – śmietanką, czekoladą, wanilią – jednak obecnie na rynku znaleźć można mieszanki o smaku słonego karmelu, truskawkowym czy bounty.

Jak przygotować lody amerykańskie? Równie prosto, jak i inne lody z automatu – wystarczy wymieszać proszek z wodą w odpowiednich proporcjach i przygotowaną w ten sposób mieszaninę wlać do maszyny.

Jak widać, produkcja lodów z automatu nie jest skomplikowana. Jeśli myślisz o własnym biznesie – sprzedaż lodów włoskich czy amerykańskich może być strzałem w dziesiątkę!

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz