Jak jeść smoczy owoc?

Czy warto sięgać po egzotyczne owoce? Zdecydowanie tak. Większość z nich to nieprzecenione źródło witamin i składników odżywczych, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Na uwagę zasługuje przede wszystkim Pitaja, zwana najczęściej smoczym owocem. Co kryje w sobie ten niezwykły owoc? Jak jeść dragon fruit? O tym krótko w dzisiejszym wpisie.

Smoczy owoc – jak wygląda i dlaczego jest cenny?

Smoczy owoc występuje w Meksyku i Ameryce Środkowej. Ma owalny kształt, a swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej budowie skórki z wystającymi listkami, które w pierwszym skojarzeniu przypominają smocze łuski. Warto wspomnieć, że kaktusy wydają smoczy owoc tylko w nocy. 

Dlaczego warto jeść smoczy owoc?

Pitaja jest istną skarbnicą witamin i minerałów. Ma duże ilości witaminy C oraz A, witamin z grupy B, jest też bogaty w wapń, fosfor i żelazo. Dodatkowo ma niską zawartość cukru i kalorii, dlatego często jest wybierany przez osoby będące na diecie. Nasiona smoczego owocu są cennym źródłem kwasów omega 3 i 6, dzięki temu spożywanie go zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.

Smoczy owoc – jak jeść?

Już wiemy jak cenny jest dragon fruit, ale  jak jeść smoczy owoc? Okazuje się, że nie jest to wcale trudne. Można go spożywać na kilka sposobów. Najłatwiej jest po prostu przekroić owoc na pół i jeść miąższ za pomocą łyżeczki. Można też pokroić owoc np. w plastry i zdjąć skórkę. Tak przygotowany owoc można zjeść w sałatce lub zmiksować i zrobić pożywny koktajl. Pomysłów na spożywanie miąższu może być więcej. Należy tylko pamiętać, że skórka smoczego owocu jest niejadalna.

Zanim kupisz sprawdź

Owoce egzotyczne warto zawsze kupować ze sprawdzonego źródła. Smoczy owoc powinien być świeży.  Dojrzały, dobry owoc ma miękką skórkę i sztywne, zielone listki. Miąższ w środku powinien być mięsisty i jędrny. Jeśli owoc ma czarne plamy na skórce i zwiędłe, pożółkłe liście nie powinniśmy po niego sięgać. Pitaja powinna być świeża. A jak z ceną? Czy smoczy owoc cena może nas przerazić? Chociaż pitaja nie należy do najtańszych owoców, to jego wartości odżywcze są warte wydanych pieniędzy.

*artykuł sponsorowany

One comment

Dodaj komentarz