Jajka faszerowane z kiełkami i musztardą

Jajka faszerowane z kiełkami i musztardą

Lubicie faszerowane jajka? Ja je uwielbiam. Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu faszerowane jajka z kiełkami i musztardą. Typowo wiosenne danie. Takie jajka sprawdzą się idealnie na święta wielkanocne, jak i pyszne śniadanie. Można je również podać na najróżniejszych przyjęciach.  Do ich przygotowania potrzebujecie minimalnej ilości składników. Najważniejszym są jajka i… dobra musztarda. To ona nada smaku. Ja wykorzystałam pyszną musztardę z zielonym pieprzem SOSTA

Musztarda ta ma naprawdę wyrazisty, mocny smak. Wspaniale smakuje w towarzystwie wędlin (polecam ją np. podać do domowej pieczonej szynki), jest też doskonałym dodatkiem do marynat i sałatek.

Pamiętajcie, że każdy przepis możecie dostosować do waszych potrzeb. Ja przygotowałam wyłącznie cztery jajka z takim farszem, pozostałe podałam w innej formie (Jakiej? O tym już niedługo). Wy możecie przygotować w ten sposób dowolną ilość jajek, według potrzeb. Możecie też użyć ulubionych kiełków. Spróbujcie.

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko.

Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich musztardę, majonez i posiekaną rzeżuchę (lub inne kiełki). Dokładnie mieszamy składniki. Próbujemy, doprawiamy solą.

Tak przygotowany farsz nakładamy w miejsce żółtek. Gotowe jajka posypujemy dodatkowo kiełkami rzodkiewki i rzeżuchą.

Podajemy.

Smacznego

Faszerowane jajka z kiełkami i musztardą – prosty przepis na zbliżające się święta lub pyszne śniadanie

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi