Jajka faszerowane z kiełkami i musztardą
Lubicie faszerowane jajka? Ja je uwielbiam. Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu faszerowane jajka z kiełkami i musztardą. Typowo wiosenne danie. Takie jajka sprawdzą się idealnie na święta wielkanocne, jak i pyszne śniadanie. Można je również podać na najróżniejszych przyjęciach. Do ich przygotowania potrzebujecie minimalnej ilości składników. Najważniejszym są jajka i… dobra musztarda. To ona nada smaku. Ja wykorzystałam pyszną musztardę z zielonym pieprzem SOSTA
Musztarda ta ma naprawdę wyrazisty, mocny smak. Wspaniale smakuje w towarzystwie wędlin (polecam ją np. podać do domowej pieczonej szynki), jest też doskonałym dodatkiem do marynat i sałatek.
Pamiętajcie, że każdy przepis możecie dostosować do waszych potrzeb. Ja przygotowałam wyłącznie cztery jajka z takim farszem, pozostałe podałam w innej formie (Jakiej? O tym już niedługo). Wy możecie przygotować w ten sposób dowolną ilość jajek, według potrzeb. Możecie też użyć ulubionych kiełków. Spróbujcie.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy z zielonym pieprzem SOSTA
- 1 pełna łyżka rzeżuchy
- sól do smaku
- do dekoracji: kiełki rzodkiewki i rzeżucha
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko.
Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich musztardę, majonez i posiekaną rzeżuchę (lub inne kiełki). Dokładnie mieszamy składniki. Próbujemy, doprawiamy solą.
Tak przygotowany farsz nakładamy w miejsce żółtek. Gotowe jajka posypujemy dodatkowo kiełkami rzodkiewki i rzeżuchą.
Podajemy.
Smacznego
Faszerowane jajka z kiełkami i musztardą – prosty przepis na zbliżające się święta lub pyszne śniadanie
Na pewno zrobię na święta 🙂 A tą musztardę można kupić online?
Oczywiście, proszę wejść na tą stronę: https://sosta.pl/
Ja kocham ostre musztardy
😀
świetny pomysł
Dziękuję 🙂
Rewelacja! Czegoś takiego szukałam.