Jajka faszerowane z grzybami Dziś mam dla Was kolejny przepis na faszerowane jajka. Tym razem w wersji dość oryginalnej, bo… grzybowej 🙂 Do tego marynowane podgrzybki do podania i jest po prostu pysznie. Polecam każdemu wielbicielowi grzybowych smaków. U nas takie jajka faszerowane z grzybami znikają bardzo szybko, choć robię je raz na jakiś czas. Takie jajka możecie też śmiało podać na wielkanocny stół. Na pewno będzie to ciekawe i co najważniejsze – pyszne urozmaicenie 🙂 Spróbujcie.
Składniki:
-
6 jajek
-
2 pełne łyżki koncentratu grzybowego Leśne Skarby
-
1 mała cebula
-
czarny mielony pieprz do smaku
-
1-2 kawałki suszonych borowików Leśne Skarby
-
2 czubate łyżeczki masła
Do podania i dekoracji:
-
marynowane borowiki Leśne Skarby
-
kiełki rzodkiewki
-
pomidorki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na pół. Ostrożnie wyciągamy żółtka do miseczki, a białka układamy na dekoracyjnym talerzu.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle, pod koniec dodając koncentrat grzybowy. Chwilę smażymy, mieszając. Tak przygotowane składniki dodajemy do żółtek jaj w miseczce. Doprawiamy wszystko do smaku mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc farsz.
Farsz nakładamy w połówki białek. Całość oprószamy pudrem z borowików (starte na drobnych oczkach kawałki suszonego borowika) i dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Jajka wybornie smakują w towarzystwie marynowanych borowików i małych pomidorków.
Smacznego