Jajka faszerowane z grzybami

Jajka faszerowane z grzybami Dziś mam dla Was kolejny przepis na faszerowane jajka. Tym razem w wersji dość oryginalnej, bo… grzybowej 🙂 Do tego marynowane podgrzybki do podania i jest po prostu pysznie. Polecam każdemu wielbicielowi grzybowych smaków. U nas takie jajka faszerowane z grzybami znikają bardzo szybko, choć robię je raz na jakiś czas. Takie jajka możecie też śmiało podać na wielkanocny stół. Na pewno będzie to ciekawe i co najważniejsze – pyszne urozmaicenie 🙂 Spróbujcie.

Składniki:

  • 6 jajek

  • 2 pełne łyżki koncentratu grzybowego Leśne Skarby

  • 1 mała cebula

  • czarny mielony pieprz do smaku

  • 1-2 kawałki suszonych borowików Leśne Skarby

  • 2 czubate łyżeczki masła

Do podania i dekoracji:

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na pół. Ostrożnie wyciągamy żółtka do miseczki, a białka układamy na dekoracyjnym talerzu.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle, pod koniec dodając koncentrat grzybowy. Chwilę smażymy, mieszając. Tak przygotowane składniki dodajemy do żółtek jaj w miseczce. Doprawiamy wszystko do smaku mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc farsz.

Farsz nakładamy w połówki białek. Całość oprószamy pudrem z borowików (starte na drobnych oczkach kawałki suszonego borowika) i dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Jajka wybornie smakują w towarzystwie marynowanych borowików i małych pomidorków.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz