Jajka faszerowane tuńczykiem Dziś dzielę się z Wami kolejnym przepisem na faszerowane jajka, tym razem w wersji z tuńczykiem. Przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę wiele. Jedni przygotowują je w wersji klasycznej z majonezem lub chrzanem, inni dodają szynkę, a jeszcze inni wybierają wersję fit z awokado. Ja dziś polecam Wam prosty przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Szybkie i pyszne. Bo czasem nie trzeba nic więcej.
A jeśli szukacie innych inspiracji na jajka faszerowane, to spójrzcie na te propozycje:
- Jajka faszerowane z grzybami
- Jajka faszerowane z musztardą
- Jajka faszerowane pastą z serkiem topionym
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Jajka faszerowane ćwikłą
Gdy przygotowujemy większą ilość faszerowanych jajek warto je przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą do żywności – ja wybieram folię Stella
Składniki:
-
3 jajka
-
1 puszka tuńczyka w kawałkach
-
2 łyżki naturalnego jogurtu
-
1 płaska łyżka majonezu
-
pieprz i sól do smaku
-
kiełki lub szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na tardo. Kroimy na pół i wyciągamy z nich ostrożnie żółtka.
Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy odsączonego tuńczyka, jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc pastę.
Uwaga! Z podanych składników wyjdzie farszu na nadzianie około 10-12 połówek jajek. Jeśli chcemy wykorzystać cały farsz należy dogotować jajek. Resztę farszu można również wykorzystać w formie pasty na kanapki
W każdą połówkę jajka nakładamy nasz tuńczykowy farsz. Całość posypujemy kiełkami lub drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego