Jajka faszerowane tuńczykiem (z olejem rzepakowym, bez majonezu). To moja kolejna świąteczna propozycja. Choć takie jajka też często podaję np. na rodzinnych przyjęciach. Tak faszerowane jajka są lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych jajek z majonezem, a na pewno posmakują nie jednej osobie. Jeśli tak jak ja uwielbiacie tuńczyka, spróbujcie 🙂
Składniki:
- 3 jajka*
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach 170 g
- około 2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Woj-len
- kolorowy pieprz do smaku (u mnie w młynku)
- szczypiorek do podania
*ilość jajek można zwiększyć, ja przygotowuje zazwyczaj po 3-4 jajka z różnymi rodzajami farszu
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół (wzdłuż). Wyciągamy żółtka, przekładamy do miseczki. Dodajemy tuńczyka w kawałkach i około 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Całość doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i dokładnie mieszamy np. widelcem. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy, dodajemy więcej oleju.
Naszym prostym tuńczykowym farszem nadziewamy połówki białek.
*resztę farszu można wykorzystać np. na kanapki, dodać drobno pokrojony ogórek i nadziać inne jajka itd.
Smacznego
Talerzyk, na którym podałam faszerowane jajka pochodzi z Galerii Cuda Świata. Polecam Wam tam zajrzeć ?