Jajka faszerowane ćwikłą. Dziś zapraszam Was na typowo świąteczny przepis, choć… tak przygotowanie jajka sprawdzą się również na przyjęciach. Proste, pyszne, przy odrobinie fantazji mogą nawet stanowić ozdobę stołu. U mnie króluje prostota przygotowania. Jajka posypałam wyłącznie szczypiorkiem. Polecam na świąteczny stół i nie tylko. Spróbujcie.
Jajka faszerowane ćwikłą
Składniki: (na 10 porcji, po drugiej stronie zazwyczaj stawiam jajka z majonezem lub innym nadzienie)
- 5 jajek
- 3 czubate łyżeczki ćwikły z chrzanem Rolnik*
- 1 i 1/2 – 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek
*można dać więcej wg gustu i smaku 🙂
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde kroimy wzdłuż na pół, wyciągamy żółtka.
Żółtka jaj umieszczamy w miseczce, dodajemy ćwikłę i majonez. Dokładnie mieszamy np. widelcem. Doprawimy solą i pieprzem (tego daję więcej), mieszamy i próbujemy. w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej przypraw lub / i majonezu.
W miejsca żółtek nakładamy nasz różowy farsz. Przed podaniem jajka posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego