Jajecznica męża i domowe a la ciabatty I kilka słów o Paczce z Rusiborza

Jajecznica męża i domowe a la ciabatty

Witajcie moi drodzy. Co u Was pojawia się najczęściej na śniadanie? U nas różnie – od placuszków, desek z wędlinami i warzywami, po tradycyjne kanapki. Ale w weekend najczęściej przy śniadaniu pomaga mąż ? Ostatnio przygotował pyszną jajecznicę z kiełbasą, a ja do tego podałam domowe a la ciabatty, szynkę, pomidory i kabanosy. To było naprawdę pyszne śniadanie. A wszystko dzięki wspólnej pracy i… pysznym składnikom. Szynka, kiełbasa i inne wyroby pochodzą z Paczki z Rusiborza.

Czym jest Paczka z Rusiborza?

To paczka pełna doskonałych wędlin i mięsa wieprzowego prosto od gospodarza. Wspaniały smak, doskonała jakość ? Paczka jest doskonale zapakowana, wszystkie wyroby są świeże i najwyższej jakości.
 
Gospodarstwo, z którego pochodzą wyroby znajduje się we wsi Rusibórz, położonej w samym sercu Wielkopolski. I co równie ważne! W gospodarstwie:
 
„Sami produkujemy paszę dla naszych zwierząt, sami nawozimy ją jedynie naturalnymi składnikami, sami ją mieszamy z komponentami, lokalnych producentów.”
 
Wraz z rodzinką polecamy wędliny i mięsa z Rusiborza. Są naprawdę pyszne.
 

Przypominam! Macie 5% zniżki na hasło ?okruszki5 na zamówienie na stronie https://paczkazrusiborza.pl/

Jajecznica męża z kiełbasą i domowe a la ciabatty – przepisy

Jajecznica męża – składniki:
  • pudełko jajek
  • niewielka ilość masła
  • 1 mała cebula
  • 1 kiełbasa swojska – do zamówienia w Paczka z Rusiborza

Przygotowanie:

Mąż pokroił i podsmażył cebulę, dodał pokrojoną kiełbasę, chwilę smażył. Wbił jajka, doprawił i smażył. Jajecznica gotowa ?
 
Domowe a la ciabatty – składniki:
  • 450 g mąki pszennej + 50 g na blat
  • 320 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Bierzemy miskę. Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy 150-200 g mąki, mieszamy. Odstawiamy na 30 min pod przykryciem do wyrośnięcia.
 
Następnie partiami dodajemy resztę mąki wraz z solą, mieszając łyżką. Na koniec całość wyrabiamy ręką. Ciasto będzie klejące.
 
Ciasto wykładamy na blat wysypany mąką (około 25 g mąki) i posypujemy z góry resztą mąki (25 g mąki). Teraz ugniatając ciasto ręką formując z ciasta prostokąt. Kroimy ciasto na prostokąty – u mnie 8 kawałków.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 30-40 min.
 
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Na dno piekarnika dajemy naczynie z wodą (,aby bułki wyszły bardziej chrupiące). Bułki pieczemy około 16-17 min do zarumienienia. Czas zależy od piekarnika, bułki należy obserwować.
 
Podajemy z jajecznicą, wędliną i innymi dodatkami.
 
Smacznego
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz