Jagodowy deser z mascarpone Uwielbiam szybkie desery w pucharkach. A Wy? Dziś zapraszam Was na pyszny jagodowy deser z mascarpone. Minimalna ilość składników, chwila na wykonanie i… gotowe 🙂 Oczywiście deser ten nie należy do najlżejszych, ale czy czasem nie można zaszaleć? 😉 Miłego dnia moi drodzy.
Składniki: (na 2 porcje)
- 250 g sera mascarpone
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- 1 słoiczek jagód w syropie Moryń
- 3-4 kruche ciasteczka
Przygotowanie:
Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i dolewamy śmietankę. Dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, znów mieszamy.
Odkładamy 3 pełne łyżki masy do innej miseczki. A do reszty dodajemy 3 łyżki syropu z jagód i 1 pełną łyżkę owoców, mieszamy składniki.
Na dno pucharków wykładamy pokruszone kruche ciasteczka, nakładamy naszą jagodową masę, a na wierzch układamy białą masę (te 3 łyżki, które odłożyliśmy wcześniej).
Nasz deser podajemy z dodatkową porcją jagód z syropu.
Deser warto schłodzić przed podaniem.
Smacznego
pyszny deser
🙂
Ostatnio staram się przyrządzać jedzonko bardziej fit, ale to zawita u mnie na pewno! 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
Jelonkowa
Dziękuję i wzajemnie 🙂