Jagodowo-waniliowe placuszki danonkowe. Powiedz „TAK!” Danonkom.

Jagodowo-waniliowe placuszki danonkowePod koniec kwietnia miałam przyjemność, a właściwie moje pociechy ją miały – bo to one były testerami ;), wziąć udział w projekcie Danonków na platformie TRND, który umożliwił nam spróbowanie i ocenienie nowych Danonków w kubeczkach 50 g oraz innych już nam znanych wersji. Moje dzieci były zachwycone. Już pierwszego dnia łyżeczki poszły w ruch. Połową zakupionych Danonków poczęstowałam znajomych i przyjaciół, by i w ich domach pociechy miały radość z tego pysznego deseru.

Eksperci ds. żywienia polecają jako przekąski głównie trzy grupy produktów: świeże warzywa, świeże owoce i fermentowane produkty mleczne. Do tej trzeciej grupy zaliczają się właśnie Danonki. To wartościowa przekąska, dostosowana do potrzeb żywieniowych dzieci. Danonki powstają aż z dwóch kubeczków mleka, są wzbogacone w wapń i witaminę D, które wspomagają prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci.. Wszystkie Danonki składają się wyłącznie z prostych składników, pysznie smakują i są wciąż:
  • bez syropu glukozowo-fruktozowego
  • bez barwników
  • bez sztucznych aromatów
  • bez konserwantów

Zarówno w opinii moich dzieci „mniam, mama jeszcze”, „mamo, mogę zjeść następny” ;), jak i innych mam Danonki, to pyszny deser dla najmłodszych. A nowe małe kubeczki w mojej opinii są przysłowiowym „strzałem w 10”. Idealne dla maluchów, nie za duże nie za małe. Wspaniały, mały zdrowszy deser.

Danonki, to nie tylko wspaniała przekąska, ale również pyszna baza do różnych prostych przepisów śniadaniowych. Dziś polecam Wam pyszne jagodowo-waniliowe placuszki danonkowe. Spróbujcie.

Składniki: (na małą porcję – 3-4 placuszki)

  • 1 Danonek Jagoda/Wanilia 90 g
  • 3 łyżki (płaskie) mąki pszennej
  • 1 jajko M
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
  • olej do smażenia – u mnie kokosowy

Przygotowanie:

Do miseczki przekładamy całego Danonka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy małe jajko. Całość szybko mieszamy.

Placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Placuszki muszą ładnie dojść w środku, dlatego smażymy je na małym ogniu przez dłuższą chwilę. Większy płomień może przypalić placuszki.

Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami np. oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

Testujemy Danonki

#DanonkiPowiedzTak

My mówimy 😉 A Wy?

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz