Jagodowa owsianka z chia i ziarenkami

Jagodowa owsianka z chia i ziarenkami (1)Uwielbiam rozpocząć dzień od porcji zdrowej i pożywnej owsianki. W szczególności wprost przepadam za jej jagodową wersją. Dlatego trzymam zapas mrożonych owoców, by zawsze móc ją szybko przygotować. Polecam Wam jagodową owsiankę z chia i ziarenkami. Taki początek dnia, to sama radość, do tego pełna zdrowia. Spróbujcie.

Jagodowa owsianka z chia i ziarenkami (2)Jagodowa owsianka z chia i ziarenkami. Do przygotowania owsianki użyłam płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos.

Jagodowa owsianka z chia i ziarenkami (3)

Jagodowa owsianka z chia i ziarenkami
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 porcje)
  2. 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
  3. 1 szklanka mleka
  4. 1 łyżka nasion chia
  5. 4 czubate łyżki mrożonych jagód
  6. około 1 łyżeczki ziarenek Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo
  7. łyżeczka cukru lub miodu
Przygotowanie
  1. Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane pełnoziarniste, zalewamy je mlekiem i gotujemy, co jakiś czas mieszając do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dosypujemy nasiona chia, chwile mieszamy. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy jeszcze na chwilę, aby nasiona dobrze napęczniały.
  2. Owsiankę przekładamy do pucharków.
  3. Do garnuszka wsypujemy 4 czubate łyżki mrożonych jagód. Dodajemy do nich cukier lub miód i odrobinę wody (1/3 łyżki). Gotujemy co jakiś czas mieszając, aż owoce się rozmrożą i puszczą sok.
  4. Owoce (wraz z sokiem) nakładamy na wierzch owsianek (obu porcji).
  5. Obie porcje owocowej owsianki posypujemy mieszanką ziaren (prażony słonecznik, sezam, orzechy arachidowe, wiórki kokosowe i płatki migdałów).
  6. Pucharki z owsianką podajemy od razu (jeszcze ciepłe).
  7. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz