Pogoda nie dopisuje. Dlatego po powrocie do domu przygotowałam szybki zapiekany deser. Jabłuszka pod lekko cynamonową pierzynką ryżową umilą nawet tak pochmurny dzień. W kilka chwil możecie przygotować coś smacznego, a zarazem pożywnego. Takie jabłuszka z ryżem nadają się doskonale na deser, jak i śniadanie czy kolację. Spróbujcie. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki domowych lodów (np. z tego przepisu).
Składniki: (na 2 małe porcje)
- 2 jabłka (najlepiej słodkie i soczyste)
- 1 szklanka mleka
- 1 laska cynamonu (u mnie ze sklepu eSłoneczko)
- 3/4 szklanki płatków ryżowych
- 11/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 małe, miękkie ciasteczka (u mnie zbożowe)
- czekoladowa posypka lub starta czekolada
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem na najmniejszym ogniu gotujemy mleko z laską cynamonu. Następnie dodajemy cukier, mieszamy chwile. Potem wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy, co jakiś czas mieszając do zgęstnienia.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do małych kokilek (żaroodporne miseczki do zapiekania) napełniając je do połowy. Następnie na wierzch układamy mleczne płatki ryżowe (laskę cynamonu wyciągamy). W każdą porcję deseru wbijamy jedno ciasteczko (uwaga – niektóre rodzaje ciasteczek mogą się delikatnie przypalić w piekarniku, jeśli się tego obawiacie można zrobić wgłębienie w deserze, a po zapieczeniu włożyć w to miejsce ciasteczko lub pokruszyć ciasteczko na wierzch deseru).
Desery wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 5-7 minut (w zależności od piekarnika).
Desery lekko studzimy i podajemy jeszcze ciepłe obsypane czekoladową posypką lub startą czekoladą. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki lodów (np. z tego przepisu).
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Jak tylko zakupię płatki ryżowe (a czaję się na nie już od dłuższego czasu) takie pyszności i u mnie zagoszczą. Pozdrawiam serdecznie 🙂
😀