Jabłkowe mini pączki (z cynamonem)

Jabłkowe mini pączki (z cynamonem). Dziś przychodzę do Was z pysznym deserem, w którym królują bardziej jesienne smaki jabłek i cynamonu. Jabłkowe mini pączki są proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się idealnie na przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi lub po prostu gdy najdzie Was ochota na coś dobrego. Ja dziś przygotowywałam takie mini pączki w dwóch wersjach – w jabłkowej z cynamonem i cytrynowej. Obie znikły równie szybko. Polecam.

Do przygotowania deseru wykorzystałam mąkę pszenną wrocławską od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryż czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

Składniki: (na duży talerz mini pączków)

  • 1 jabłko średniej wielkości
  • dwie duże szczypty cynamonu
  • 180 g jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki)
  • 200 g mąki pszennej – u mnie wrocławska od PZZ Białystok
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1-2 łyżki drobnego cukru (u mnie bez – mi wystarcza słodycz jabłka i cukier puder)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, wbijamy dwa jajka. Dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko (taki ala mus) i cynamon (opcjonalnie można dodać cukier). Mieszamy wstępnie składniki.

Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką.

Rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju (w razie potrzeby można pomóc sobie dłuższą łyżeczką, mi zawsze ciasto ładnie odchodzi od łyżeczki).

Rada! Łyżeczkę co jakiś czas można zanurzyć w zimnym oleju, aby ciasto się do niej nie przyklejało.

Pączki smażymy z obu stron na złoto. Jeśli będziecie je wkładać partiami lub macie duży rondel powinny się same obracać, w przeciwnym przypadku trzepa im pomóc łyżeczką.

Wyjmujemy wszystkie na papierowy ręcznik. Następnie przekładamy na talerz i obsypujemy (jeszcze ciepłe) cukrem pudrem.

Najlepiej smakują świeże, jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz