Jabłka w pełnoziarnistym cieście cynamonowym z nutą imbiru

Jabłka w pełnoziarnistym cieście cynamonowym z nutą imbiru. To prosty i smaczny pomysł na deser. Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil z ogólnie dostępnych składników. Do tego przepisu najlepiej nadają się jabłka słodkie i miękkie. Dodatek cynamonu i imbiru wspaniale podkreśla smak jabłek. Jabłka w pełnoziarnistym cieście cynamonowym z nutą imbiru posmakują zarówno młodszym, jak i starszym domownikom. Ja najchętniej jadam je w towarzystwie filiżanki ulubionej herbaty w pochmurne jesienne lub zimowe dni. Taki deser zawsze poprawia mi humor 🙂 Spróbujcie i Wy.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • około 0,5 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody lub pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • duża szczypta cynamonu
  • mała szczypta imbiru
  • masło klarowane do smażenia – u mnie Sertop
  • cukier puder trzcinowy do podania

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Ostrym nożem wycinamy ze środka gniazda nasienne.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sodę, dużą szczyptę cynamonu, małą szczyptę imbiru, wbijamy 1 jajko i dolewamy mleko. Mieszamy składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dolać odrobinę mleka.

Plastry jabłek zanurzamy w cieście. Smażymy  z obu stron na złoto na na maśle klarowanym.

Podajemy od razu oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi