Jabłka w pełnoziarnistym cieście cynamonowym z nutą imbiru. To prosty i smaczny pomysł na deser. Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil z ogólnie dostępnych składników. Do tego przepisu najlepiej nadają się jabłka słodkie i miękkie. Dodatek cynamonu i imbiru wspaniale podkreśla smak jabłek. Jabłka w pełnoziarnistym cieście cynamonowym z nutą imbiru posmakują zarówno młodszym, jak i starszym domownikom. Ja najchętniej jadam je w towarzystwie filiżanki ulubionej herbaty w pochmurne jesienne lub zimowe dni. Taki deser zawsze poprawia mi humor 🙂 Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 3 jabłka
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- około 0,5 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka sody lub pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- duża szczypta cynamonu
- mała szczypta imbiru
- masło klarowane do smażenia – u mnie Sertop
- cukier puder trzcinowy do podania
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Ostrym nożem wycinamy ze środka gniazda nasienne.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sodę, dużą szczyptę cynamonu, małą szczyptę imbiru, wbijamy 1 jajko i dolewamy mleko. Mieszamy składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dolać odrobinę mleka.
Plastry jabłek zanurzamy w cieście. Smażymy z obu stron na złoto na na maśle klarowanym.
Podajemy od razu oprószone cukrem pudrem.
Smacznego
Uwielbiam takie jabłka, są pyszne 🙂
😀
Pyszności 🙂 serdecznie pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Nigdy nie jadłam takich jabłek, chętnie spróbuję 🙂
Polecam 😀